Aanhangers van voetbalclub De Graafschap hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een persfotograaf mishandeld en andere journalisten belaagd bij het stadion van de club in Doetinchem.

De fotograaf werd door vijf mensen besprongen en geslagen, meldt een collega van hem. Hij liep verwondingen aan zijn hand op toen hij zijn apparatuur probeerde te beschermen. De fotograaf, die voor een fotopersbureau werkt, heeft gezegd aangifte te doen van mishandeling.

Ook verslaggevers van Omroep Gelderland werden belaagd door supporters. De journalisten verlieten daarop het stadion, meldt de zender in de nacht van vrijdag op zaterdag. Er zijn volgens de politie nog geen aanhoudingen verricht.

De laatste maanden neemt het geweld tegen journalisten flink toe, constateert ook het platform PersVeilig. Vorige maand raakten een persfotograaf en zijn vriendin gewond toen omstanders de auto waarin zij zaten in een greppel duwden met een shovel. In maart werden verslaggevers van PowNed en Rijnmond aangevallen toen zij verslag wilden doen bij kerken die ondanks de coronamaatregelen hun deuren openden voor een groot publiek.

Supporters De Graafschap wachtten op spelers

Ongeveer tweehonderd supporters waren naar het stadion gekomen om de spelersbus die terugkeerde uit Amsterdam te begroeten. Ze deden dit om de ploeg, die promotie naar de Eredivisie misliep, een hart onder de riem te steken. De burgemeester van de stad had er eerder toe opgeroepen thuis te blijven.

De Graafschap speelde vrijdagavond met 1-1 gelijk tegen Jong Ajax. Bij een overwinning was promotie naar de Eredivisie een feit geweest. De 'Superboeren' kunnen woensdag alsnog directe promotie afdwingen als ze in de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen winnen van Helmond Sport.

De spelers werden onthaald met spreekkoren en vuurwerk. De poorten van het stadion waren opengezet. Er was een flinke politiemacht op de been en er vloog een drone boven het stadion, maar de politie greep verder niet in. De meeste supporters vertrokken vrij snel nadat de spelers naar binnen gingen.