Een groep van zeventien prominente historici heeft de NPO in een open brief opgeroepen niet te stoppen met de reguliere afleveringen van Andere Tijden. In de brief stellen ze dat "historisch besef een noodzakelijke voorwaarde is voor een volwassen samenleving, die niet gedoemd wil zijn om grote en kleine fouten uit de geschiedenis te herhalen".

De brief is vrijdag gepubliceerd in De Telegraaf. De ondertekenaars zijn werkzaam in onder meer het openbaar bestuur, de media en op universiteiten. Onder hen zijn directeur van De Balie Yoeri Albrecht, Telegraaf-journalist Wierd Duk en de hoogleraren Beatrice de Graaf (foto), Lotte Jensen en Judith Pollmann.

Andere Tijden valt volgens hen "bij uitstek onder de kerntaken van de Publieke Omroep, die immers geacht wordt programma's te maken van hoge kwaliteit, ook voor kleinere doelgroepen".

"Dat u Andere Tijden wilt schrappen, zien wij daarom als een dramatische vergissing. Wij roepen u op om uw besluit te heroverwegen en in uw programma's niet minder, maar juist meer aandacht te schenken aan historische thema's. U doet daarmee niet alleen ons, maar miljoenen Nederlanders een dienst en een plezier", schrijven de historici.

Het plan van de NTR om het geschiedenisprogramma in zijn huidige vorm te schrappen leidt tot veel commotie, zowel op sociale media als in politiek Den Haag. Een petitie voor het behoud van Andere Tijden is sinds vrijdagochtend al ruim zeventienduizend keer getekend.

Een woordvoerder laat weten daar blij mee te zijn. "De vele reacties in de media en de initiatieven tot een petitie maken duidelijk hoe geliefd Andere Tijden is. Al deze steunbetuigingen doen ons goed."