De petitie tegen de viering van 538 Oranjedag in Breda wordt massaal ondertekend. Binnen 24 uur hebben al 100.000 mensen hun handtekening achtergelaten.

Volg het nieuws rond het 538-Fieldlabfeest Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

De petitie 'Met 538 de zorg geminacht' is een initiatief van chirurg Rogier Crolla en zijn medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Zij vinden als "verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen" dat "dit ondoordachte pseudo-experiment" moet worden afgeblazen.

538 Oranjedag is een van de nieuwe Fieldlab-experimenten. Het feest wordt op 24 april voor tienduizend mensen georganiseerd op het Chasséveld in Breda.

De initiatiefnemers van de petitie hebben daar geen enkel begrip voor. "Het vieren van een feest met tienduizend man op 400 meter van een door COVID-19 overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners", schrijven ze.

De animo voor de toegangsbewijzen voor het evenement was enorm: meer dan een miljoen mensen probeerden een ticket te bemachtigen. De kaarten werden via loting verdeeld.