De herdenkingsdienst voor de Britse prins Philip, die vorige week op 99-jarige leeftijd overleed, wordt zaterdag live gevolgd door de NOS. Vanaf 15.30 uur presenteert Astrid Kersseboom een programma over de uitvaart van de echtgenoot van koningin Elizabeth.

Kersseboom spreekt in de studio met oud-correspondent Suse van Kleef. Tim de Wit zal versloeg doen vanuit Windsor.

Op NPO Radio 1 worden de luisteraars vanaf 15.30 uur in de lopende programmering op de hoogte gehouden van de ceremonie.

Dertig mensen zijn zaterdag aanwezig bij de uitvaart van de prins. Ook prins Harry, die in Los Angeles woont, staat op de gastenlijst.

Bij de uitvaart in St George's Chapel op Windsor Castle is vanwege de coronacrisis geen publiek welkom. De dienst wordt wel op de nationale televisie uitgezonden. Het wordt geen staatsbegrafenis, omdat prins Philip dat niet wilde.

Vlak voor het begin van de ceremonie wordt in het Verenigd Koninkrijk een minuut stilte gehouden. Het lichaam van de hertog van Edinburgh wordt in een door hem ontworpen Land Rover naar de kapel gebracht.

Buckingham Palace benadrukt dat de aanwezigen tijdens de dienst de coronamaatregelen zullen naleven. Dit betekent dat de koninklijke familie mondmaskers zal dragen.

Prins Philip overleden: van grappenmaker tot strikte vader
206
Prins Philip overleden: van grappenmaker tot strikte vader