Talitha Muusse, die zondag voor het laatst als presentatrice van Op1 te zien is met Sven Kockelmann, wil verder in de televisiewereld. Bij KRO-NCRV heeft ze een contract voor een jaar.

"Op kortere termijn denk ik aan iets wat meer beschouwend is, zoals documentaires maken", zegt de 29-jarige Muusse in de Volkskrant. "Op langere termijn zou een eigen talkshow fantastisch zijn."

Als talkshowpresentatrice probeert Muusse nog haar weg te vinden in wat ze wel en niet kan zeggen. "Als presentator kan ik niet steeds roepen wat ik vind, dat past niet in het format van Op1. Als ik ergens anders mijn mening geef, ligt dat ook gevoelig."

Zo zei Muusse in het tv-programma De Vooravond dat media tijdens de verkiezingscampagne aanstuurden op een tweestrijd tussen Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) en twitterde ze dat het schandalig was dat het programma Beau Bilal Wahib een podium wilde geven.

"Het is een spanningsveld, waarvan ik probeer te leren", legt ze uit. "Soms kan ik mezelf beter ondergeschikt maken aan het instituut waarvan ik onderdeel ben, de NPO. Dat ben ik niet gewend, concessies doen aan m'n normen en waarden. Maar als omroepen herkenbaar willen overkomen, zou het goed zijn als ze medewerkers meer ruimte geven zich te laten zien."