De automobilist die afgelopen zondag voor de Sionkerk op Urk een verslaggever van PowNed aanreed, moet voor de politierechter verschijnen. De man werd afgelopen zondag al aangehouden en het Openbaar Ministerie (OM) heeft nu geoordeeld dat hij zich ook in de rechtbank moet verantwoorden.

Zondag openden enkele gereformeerde gemeenten hun kerken weer voor hun gemeenschap, ondanks de coronamaatregelen.

De media waren onder andere bij de Sionkerk op Urk en bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel aanwezig om kerkgangers vragen te stellen. Die reageerden daar bijna zonder uitzondering zeer afkeurend op, waarbij meerdere verslaggevers zelfs mishandeld werden.

De automobilist die op de PowNed-verslaggever inreed wordt volgens het Openbaar Ministerie Midden-Nederland verdacht van mishandeling en/of bedreiging.

Een van de belangrijkste verschillen tussen een politierechter en een rechter is dat de politierechter alleen strafzaken doet waarin maximaal twaalf maanden gevangenisstraf opgelegd kan worden. De zittingen van de politierechter zijn openbaar.

De zaak rond de mishandeling van een Rijnmond-verslaggever door een kerkganger in Krimpen aan den IJssel, eveneens afgelopen zondag, wordt wel in een besloten hoorzitting behandeld.

'Verslaggever vertoonde laakbaar gedrag'

De Gereformeerde Gemeente Urk heeft in een verklaring laten weten dat zij "alle vormen van ongeoorloofd geweld radicaal afwijst". Maar de kerk zegt in dezelfde verklaring dat de verslaggever van PowNed "welbewust, provocerend, voor de inparkerende auto sprong".

"Deze verslaggever vertoonde dat laakbare gedrag overigens bij meerdere auto’s en personen, dit tot grote ontsteltenis en groeiende ergernis van naar de kerk komende gemeenteleden. Deze praktijk herkende en deelde de Veiligheidsdriehoek dan ook met ons."