Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Bestuur Sionkerk Urk noemt journalisten 'erger dan SS'ers' en terroristen

De woordvoerder en ouderling van de Sionkerk in Urk noemt de journalisten die zondag voor de kerk stonden terroristen, stelt dat zij erger dan de SS zijn en zegt dat de kerk overweegt aangifte te doen tegen hen en omroep PowNed. Hessel Snoek noemt de bewuste leden van de pers in een interview met De Stentor een "stelletje randdebielen".
Door ANP

Verslaggever Mark Baanders van omroep PowNed werd aangevallen en later ook aangereden door kerkgangers. Een 35-jarige man uit Urk werd zondag aangehouden door de politie op verdenking van het inrijden op de journalist en zit nog vast. Maandag werden nog eens twee mannen (26 en 28 jaar) uit die plaats aangehouden.

Volgens Snoek waren de mensen die de verslaggever aanvielen geen kerkgangers en was het de schuld van de journalist zelf dat hij werd aangereden. "Met de man die voor de aanrijding is opgepakt, gaan we in gesprek. Hem valt niets te verwijten. De journalist deed zelf een stap naar voren en raakte de auto iets aan."

Volgens Snoek waren de journalisten slechts op sensatie belust en overtraden zij zelf de coronaregels. De verslaggevers en cameraploegen waren in Urk omdat de Sionkerk alle gelovigen weer toelaat.

"Een stuk of dertig man stond voor onze hoofdingang en een paar zijn zelfs op ons terrein gekomen. De ingang werd geblokkeerd en daardoor hadden mensen niet voldoende ruimte om naar binnen te gaan. De SS handelde vriendelijker in de oorlog dan de journalisten. We hadden gisteren niet te maken met journalisten, maar met terroristen", aldus Snoek.

De Sionkerk overweegt aangifte te doen tegen de aanwezige journalisten en omroep PowNed vanwege intimidatie en belediging.

Ook kerk in Krimpen aan den IJssel heeft begrip voor geweld

Ook de dominee van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel, waar een journalist van Rijnmond werd aangevallen, toont begrip voor het geweld. Dat is te horen in zijn preek van zondagavond, waarvan opnames online zijn gezet door de Oud Gereformeerde Gemeente Krimpen.

Dominee Anthonie Kort zei zondagavond tijdens de dienst: "We hebben vanmorgen te maken gehad met dingen waar we best begrip voor zouden kunnen tonen. Wanneer we toch steeds zo getreiterd en getergd zijn, door hetgeen aan onrust wat hier gebeurt. Wanneer er rond de kerk dingen gebeuren om de kerk te benauwen en in een kwaad daglicht te zetten."

Burgemeesters keuren geweld af: 'Ongehoord'

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, keuren het geweld tegen journalisten ten zeerste af. Zij noemen die intimidatie vreselijk en nemen er afstand van, zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het beraad.

De burgemeesters betreuren wat er is gebeurd, omdat het bij de meeste kerken en moskeeën juist heel goed gaat. Een aantal kerken heeft het bezoekersaantal beperkt tot slechts enkele tientallen kerkgangers, die vooraf een plaats moeten reserveren. Veel andere kerken verzorgen hun missen en diensten al geruime tijd alleen digitaal.

"De kerken waar dit zondag is gebeurd, kiezen ervoor om dat niet te doen, en dat recht hebben ze. Maar ze zijn niet symptomatisch voor de houding van de kerken en daarom is het jammer dat het zo gaat", aldus Bruls.

De burgemeesters vinden het ongehoord dat journalisten hun werk niet kunnen doen.


Lees meer over:

MediaPowNedUrk

Aanbevolen artikelen