Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bilal Wahib

Nederlandse radiozenders boycotten muziek van Bilal Wahib

Qmusic, SLAM! en de NPO-radiozenders 3FM en FunX hebben besloten om niet langer de muziek van de in opspraak geraakte Bilal Wahib te draaien. Aanleiding is het incident rond Wahib en Oussama Ahammoud, waarbij Wahib een minderjarige jongen vroeg zijn geslachtsdeel te tonen tegen betaling.
Door ANP/NU.nl

"FunX en 3FM hebben besloten om de muziek van Oussama en Bilal niet meer te draaien totdat er meer duidelijkheid is", aldus een NPO-woordvoerder.

"Er is een video gepubliceerd, maar we hebben nog steeds het verhaal van Oussama en Bilal niet gehoord", geeft de woordvoerder verdere toelichting tegenover NU.nl. "Dat hadden we gisteren verwacht, bij Beau. Tot die duidelijkheid er is, halen we Bilal uit de playlist."

Volgens haar blijven de zenders ondertussen in gesprek met luisteraars, dj's, muzieksamenstellers en omroepen en wordt op basis daarvan mogelijk een nieuw besluit genomen.

"Bij de NPO geldt bovendien: dj's mogen zelf bepalen wat ze willen doen. Als er een dj is die hier niet achter staat en zijn muziek wel wil draaien, kan dat gewoon."

Wel stelt ze dat het besluit is genomen in overleg met de dj's. "En luisteraars spelen ook een grote rol. FunX en 3FM zijn op sociale media zo goed vertegenwoordigd dat er hele directe lijntjes zijn tussen luisteraars en de zender."

538 blijft muziek Wahib wel draaien

Ook SLAM! FM en Qmusic laten weten de muziek van Wahib te boycotten naar aanleiding van de gebeurtenissen afgelopen week. Dat betekent voor Qmusic dat zijn hit 501 samen met Ronnie Flex vrijdagmiddag niet te horen zal zijn in de Top 40, terwijl het nummer wel in de lijst genoteerd staat op de derde plek.

De muziek van Wahib blijft op Radio 538 nog wel te horen, waar zijn single 501 op nummer zeven staat van de 538 Top 50 van vrijdag. "We zien op dit moment geen reden om Bilal Wahib uit de muziekprogrammering van Radio 538 te weren, maar houden de berichtgeving hierover nauwlettend in de gaten", aldus een woordvoerder van moederbedrijf Talpa.

Diverse werkgevers namen afgelopen week al afstand van Wahib. Zo zette Top Notch, zijn platenlabel, alle activiteiten stil en haalde NPO Zapp hem van het programma Teenage Boss, dat hij presenteerde. Ook zijn oude afleveringen van het programma offline gehaald.

Donderdag werd bekend dat Wahib zaterdag geen Edison Pop krijgt, terwijl de jury hem eigenlijk wel een prijs had toegekend in de categorie Nieuwkomer.


Lees meer over:

MediaMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen