Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Michiel van Erp maakt documentaireserie over lhbti-beweging

Regisseur Michiel van Erp werkt aan een vierdelige documentaireserie over de lhbti-beweging in Nederland. In De Roze Revolutie belicht hij vanuit zijn persoonlijke verwondering de geschiedenis van de roze gemeenschap in Nederland, meldt producent De Familie op haar website.
Door ANP/NU.nl

Van Erp kwam er in 1975 achter dat hij niet-hetero is en maakte sindsdien naar eigen zeggen van alles mee. Hij noemt als voorbeeld "de groeiende vrijheden die de beweging veroverde in de jaren zeventig en de aidsgolf die erop volgde" tot de steeds groter wordende intolerantie tegenover de lhbti-gemeenschap de laatste jaren.

"Zegt die beperkte tolerantie van nu iets over de kwaliteit van onze gepolariseerde samenleving? Zijn we verworvenheden kwijtgeraakt door onoplettendheid of zelfgenoegzaamheid?"

Diverse "spraakmakende pioniers van toen" werken mee aan de reeks. De makers melden nog niet wie die pioniers zijn.

De serie is vanaf half mei te zien bij de NPO. De roze gemeenschap viert komende week, op 1 april, de twintigste verjaardag van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht. Nederland was twintig jaar geleden het eerste land in de wereld waar homoseksuele stellen konden trouwen.


Lees meer over:

MediaMichiel van Erp

Aanbevolen artikelen