Keith Bakker is woensdag door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor het verkrachten van een meisje.

Het Openbaar Ministerie (OM) had ook tbs met dwangverpleging geëist, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

De zestigjarige voormalige verslavingsgoeroe was bij de uitspraak aanwezig, schrijven rechtbankverslaggevers Saskia Belleman van De Telegraaf en Jermaine Ellenkamp van RTL Boulevard op Twitter.

Volgens het OM heeft Bakker het slachtoffer vanaf haar zestiende misbruikt. Dat gebeurde tussen het voorjaar van 2016 tot augustus 2018 in Hilversum, Amsterdam, Londen en Saint-Tropez. Bakker ontkent het misbruik en zegt geen seksuele relatie met haar te hebben gehad voordat zij achttien was. De rechtbank vindt dit echter ongeloofwaardig.

Het meisje paste op de kinderen van Bakker en kwam bij hem in Amsterdam wonen, al bleef dat voor de buitenwereld verborgen. Ze raakte geïsoleerd, bleek uit haar slachtofferverklaring. Volgens de officier van justitie maakte Bakker met psychisch overwicht "grof misbruik van een kwetsbaar meisje". In 2018 deed het slachtoffer aangifte tegen Bakker.

Het OM verweet Bakker ook dat hij ondanks zijn beroepsverbod nog als hulpverlener heeft gewerkt. Hij hielp zes jongeren met diverse verslavingen. Het geld dat hij daarmee verdiende (ruim 89.000 euro) wil justitie hem afnemen.

Bakker kreeg in 2012 vijf jaar cel opgelegd voor het misbruiken van enkele vrouwen. Door het voorarrest kwam Bakker, die in 2011 al in hechtenis werd genomen, echter in 2014 al vrij.