De NOS doet aangifte tegen Tarik Z., zo laat de omroep woensdag desgevraagd aan NU.nl weten. Z., die in 2015 gewapend de studio van het NOS Journaal binnendrong, waarschuwt in een video op Instagram voor de NOS en de publieke omroep.

"De NOS beoordeelt het filmpje namelijk in een bredere context", laat een woordvoerder aan NU.nl weten. "We verbinden het met wat zich zes jaar geleden heeft afgespeeld. Dat was ontwrichtend voor de NOS en voor onze journalisten. Én het heeft toen ook maatschappelijk veel losgemaakt."

De woordvoerder herhaalt de woorden van algemeen directeur Gerard Timmer: "Deze video leidt direct tot het gevoel van intimidatie en onveiligheid. Dat is niet hoe je je werk wil doen. Journalisten niet. Niemand niet."

Het Openbaar Ministerie (OM) zei eerder dat de betreffende video niet strafbaar is, omdat er naar zijn idee geen strafbare feiten in worden gepleegd.

De NOS stelt het filmpje ook aan de orde binnen het verband van Persveilig, het initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het OM dat de positie van journalisten tegenover geweld en agressie wil versterken.

De NVJ begrijpt de zorgen die de NOS heeft. "Dit komt wel degelijk bedreigend over, voor de hele journalistiek in Nederland", aldus secretaris dagbladen en tijdschriften bij de NVJ Paul Teixeira. "De journalistiek is geen partij. Het is een onafhankelijk instituut. Dat dat niet wordt gezien of wordt verdraaid, is niet goed."

Z. drong op 29 januari 2015 gewapend met een gaspistool de studio van het NOS Journaal binnen om zendtijd te eisen. Hij werd kort na zijn actie overmeesterd. Hem werd 40 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan 24 voorwaardelijk.