Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel en een verplichte tbs-behandeling met dwangverpleging geëist tegen Keith Bakker, meldt RTL Boulevard woensdag. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van een destijds minderjarig meisje.

Bakker mag van justitie ook dertien jaar niet meer in de zorgverlening werken.

Bakker, bekend als mediator in verschillende televisieprogramma's, werd door de officier van justitie omschreven als een "zeer manipulerende man die door zijn charisma een grote overtuigingskracht heeft". Die zou hij hebben gebruikt om het destijds zestienjarige meisje in te palmen. Hij behandelde haar voor een eetstoornis.

Het Openbaar Ministerie stelt dat Bakker het toen zestienjarige slachtoffer van het voorjaar van 2016 tot augustus 2018 heeft misbruikt in Hilversum, Amsterdam, Londen en Saint-Tropez. De zestigjarige Bakker ontkent het meisje misbruikt te hebben en zegt geen seksuele relatie met haar te hebben gehad voordat zij achttien werd.

Het meisje paste op de kinderen van Bakker en kwam bij hem in Amsterdam wonen, al bleef dat voor de buitenwereld verborgen. Ze raakte geïsoleerd, bleek uit haar slachtofferverklaring. Volgens de officier maakte Bakker met psychisch overwicht "grof misbruik van een kwetsbaar meisje".

Het OM verwijt Bakker ook dat hij nog als hulpverlener heeft gewerkt, terwijl hij sinds 2012 een beroepsverbod heeft. Hij hielp zes jongeren met diverse verslavingen. Het geld dat hij daarmee verdiende, ruim 89.000 euro, wil justitie hem afnemen.

Bakker werd eerder veroordeeld voor misbruik

Bakker kreeg in mei 2020 te horen dat hij op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) opgenomen moest worden in het Pieter Baan Centrum. Door de opname liep de zaak vertraging op.

Het handelen van Bakker noemde het OM destijds een "blauwdruk" van zijn vorige veroordeling. In 2012 werd hij veroordeeld voor seksueel misbruik van vier minderjarige meisjes en drie vrouwen. Alle slachtoffers werden door hem behandeld.