De AVROTROS verwijdert een fragment uit het spelprogramma Wie is de Mol? van zaterdagavond. Meerdere kijkers noemden het op sociale media racistisch dat kandidaten van hun ogen spleten maakten om het Zuid-Koreaanse nummer Gangnam Style uit te beelden. De omroep laat zondag in een reactie op Instagram weten zich te schamen voor het fragment en heeft excuses aangeboden.

In een opdracht moesten deelnemers verschillende liedjes uitbeelden. Journalist Charlotte Nijs maakte spleten van haar ogen om het nummer van Psy uit te beelden. Een handeling die adjunct-hoofdreacteur van LINDA.nl Marije Knevel vervolgens nadeed. Het gebaar werd ze niet in dank afgenomen en door meerdere twitteraars bestempeld als racistisch.

"De kandidaten kwamen er direct na het spel op terug omdat ze zich realiseerden dat dit kwetsend is. Het gehele fragment had niet in de uitzending voor mogen komen", reageert AVROTROS.

De omroep snapt dat mensen zich gekwetst voelen en biedt excuses aan voor de fout die zaterdag volgens Stichting KijkOnderzoek door bijna drie miljoen mensen is gezien. "De uitzending wordt zo snel mogelijk aangepast."

Ook Knevel reageerde zondag via Instagram op de ophef. "Tijdens de o zo hysterische muziekuitbeeldopdracht maakte ik van mijn ogen spleten omdat ik nadeed wat ik zag gebeuren, en daarbij zeg ik 'Dit kan echt niet' tegen degene naast mij. Want dit is racistisch en niet een grap."

"Dat gedeelte is alleen in de montage gesneuveld waardoor de context weg is en het beeld is neergezet dat ik dit doe", licht Knevel verder toe. "Het had nooit uitgezonden mogen worden, want daarmee normaliseer je dit. Racisme is niet normaal, en ook niet grappig. Mijn excuses aan degenen die ik hiermee heb gekwetst, ik had juist de tegenovergestelde intentie door het te benoemen in het programma."