Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), wil met redacties in gesprek gaan over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat journalisten veilig hun werk kunnen blijven doen. Het besluit volgt nadat diverse medewerkers van nieuwsmedia de afgelopen tijd door relschoppers zijn belaagd en zelfs mishandeld.

Bruning noemt het gedrag van de relschoppers "ontluisterend". "De agressie richting journalisten ontwikkelt zich van weekbasis tot dagbasis", zegt hij in een reactie op gebeurtenissen van afgelopen weekend.

Zo werd op Urk zondag een cameraploeg van de NOS belaagd met pepperspray. Ook werd een verslaggever van het Brabants Dagblad achterna gezeten door een groep relschoppers in Tilburg, waarop hij zich ternauwernood in veiligheid wist te brengen.

"Dit moet stoppen", zegt Bruning. "Het is niet normaal dat journalisten met beveiligers op pad moeten." Hij roept op om politiek breed, "dus ook Thierry Baudet en Geert Wilders", duidelijk te maken hoe belangrijk de rol van de journalistiek is.

De NOS laat desgevraagd aan NU.nl weten na de belaging geen extra beveiligingsmaatregelen in te zetten. "We besteden namelijk al voortdurend aandacht aan de veiligheid van onze verslaggevers en cameramensen."

'Journalisten zijn er niet om partij te kiezen'

Ook doet Bruning een appel aan "iedereen in Nederland om zich ervan bewust te zijn dat journalisten er niet zijn om partij te kiezen, maar om onafhankelijk verslag te doen van beide kanten".

Volgens hem snijden de relschoppers zichzelf met hun gedrag in de vingers. "Als er geen verslaggeving meer kan worden gedaan, komen ook eventuele misstanden van bijvoorbeeld de politie niet meer in beeld."

In meerdere Nederlandse gemeenten ontstond het afgelopen weekend onrust als reactie op de zaterdag ingevoerde avondklok. Tientallen mensen zijn daarbij opgepakt. Er is veel schade bij onder meer winkels. Zo melden politiekorpsen dat ramen zijn ingegooid.