De late night talkshows worden kritischer in het uitnodigen van gasten. Dit betekent dat er minder gasten in de studio zullen zitten en er vaker gebruikgemaakt gaat worden van videoverbindingen. Dat laten de NPO en RTL donderdag weten na een oproep van premier Mark Rutte op zijn persconferentie een dag eerder.

"We zijn ons erg bewust van de maatschappelijke druk als mensen aan een avondklok onderhevig zijn", stelt Op1-eindredacteur Bert Huisjes.

"Het is vreemd om een programma op televisie te zien met een groot aantal mensen aan tafel als kijkers dat zelf thuis niet mogen. We gaan heel goed afwegen welke gasten we uitnodigen en welke gasten we een ontheffing gaan geven."

Deze aanpak geldt per direct, dus niet pas als de avondklok ingaat, aldus Huisjes. Huisjes beklemtoont wel dat de gesprekken in Op1 niet alleen maar over het coronavirus zullen gaan. "Ook tijdens de avondklok is onze leidraad dat onderwerpen ons moeten inspireren."

Van der Vorst: 'We gaan minder gasten uitnodigen'

Ook RTL-contentdirecteur Peter van der Vorst laat desgevraagd weten dat Jinek de komende tijd nog kritischer gaat selecteren. "We gaan minder gasten uitnodigen in de studio en ook vaker gebruikmaken van bijvoorbeeld videoverbindingen", meldt hij.

Rutte stelde dat talkshowgasten een uitzondering zouden moeten krijgen op de avondklok. Maar hij riep de makers van Op1 en Jinek wel op na te denken over andere manieren om gesprekken te voeren in plaats van een rondetafelgesprek in de studio.

Hij suggereerde bijvoorbeeld in te bellen met gasten of gesprekken (deels) 's middags al op te nemen.