Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Gerechtshof kijkt of Lex Gaarthuis alsnog moet worden vervolgd om coronalied

Het gerechtshof in Amsterdam bekijkt of Radio 10-dj Lex Gaarthuis alsnog moet worden vervolgd vanwege zijn lied Voorkomen is beter dan Chinezen over het coronavirus. Een groep organisaties die het oneens waren met de beslissing van het Openbaar Ministerie om de dj niet te vervolgen, komt woensdag aan het woord tijdens een hoorzitting.
Door ANP/NU.nl

De organisaties, waaronder Asian Raisins en Pan Asian Collective, startten in augustus een artikel 12-procedure. "Wij zijn blij dat wij de kans krijgen om te laten horen dat dit lied een grens overschrijdt en veel mensen gekwetst heeft. Dat niet elk grapje leuk is", laat Hui-Hui Pan van Pan Asian Collective weten.

Gaarthuis liet het betreffende nummer, waarin hij Chinezen de schuld gaf van het coronavirus, vorig jaar februari op de radio horen. De politie en het Meldpunt Discriminatie kregen duizenden meldingen over het lied. De dj bood zijn excuses aan, ging diep door het stof en zocht de Chinese gemeenschap op voor een "constructief gesprek".

Het OM ging niet over tot vervolging omdat het coronalied satirisch moest worden opgevat. Ook nam justitie in haar beslissing mee dat Gaarthuis zijn excuses had aangeboden en in gesprek wilde met de betrokken organisaties. "Uit zijn handelingen en bewoordingen maakt het OM op dat de radio-dj zich bewust is van de negatieve impact van het coronalied en de kwetsendheid ervan."

"Het OM oordeelt dat de uitspraken niet onnodig grievend zijn, maar wij willen dat mensen begrijpen dat zo'n grapje juist heel veel pijn kan doen en echte consequenties kan hebben", zei Pan van Pan Asian Collective destijds tegen NU.nl.


Lees meer over:

MediaRadio 10Lex GaarthuisMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen