Het Prinses Máxima Centrum, het in oncologie gespecialiseerde kinderziekenhuis in Utrecht, koopt een robotarm om kinderen met een tumor in de hersenstam beter te kunnen onderzoeken. De arm wordt betaald uit de opbrengst van de nagellakactie van de in 2017 overleden Tijn, die landelijke bekendheid kreeg door de 3FM-actie Serious Request.

De robotarm helpt de neurochirurg op een veilige manier tumorweefsel af te nemen voor diagnostiek.

Tijn Kolsteren (2010-2017), die ook aan hersenstamkanker leed, werd vier jaar geleden een nationale bekendheid door zijn nagellakactie. Dat was nadat hij een bezoek had gebracht aan het Glazen Huis van 3FM Serious Request in Breda. In ruil voor geld lakte hij de nagels van bezoekers. Ook op andere plekken in het land organiseerden mensen spontaan nagellakacties. Er werd na afloop zo'n 1,2 miljoen euro voor een robotarm opgehaald.

De nieuwe robotarm zal volgens het Prinses Máxima Centrum gebruikt worden om biopten te kunnen nemen uit hersentumoren bij kinderen. "Ook kan op termijn met het robotsysteem medicatie direct in deze diep gelegen tumoren toegediend worden, voor hopelijk een effectievere behandeling met minder bijwerkingen", aldus het ziekenhuis.

Hoe de 6-jarige Tijn heel Nederland aan het nagellakken bracht
138
Hoe de 6-jarige Tijn heel Nederland aan het nagellakken bracht

Tijn overleed aan vorm van hersenstamkanker

De robotarm zal naar verwachting begin volgend jaar in gebruik worden genomen. Tijn overleed in 2017, een week voor zijn zevende verjaardag, aan DIPG, een vorm van hersenstamkanker. In Nederland krijgen elk jaar 150 kinderen een hersentumor, van wie tien in de hersenstam. Er is nog geen genezing mogelijk.

"Tijn wilde anderen helpen. De aanschaf van de robotarm zorgt ervoor dat hij dit, indirect, nog steeds doet. Het gemis van je kind is onmenselijk groot, wij hopen dat anderen dit leed bespaard blijft", zeggen Tijns ouders, Jolanda en Gerrit Kolsteren.

Tijn haalde met zijn actie in 2016 ruim 2,5 miljoen euro op voor Serious Request. Het doel van dat jaar was om aandacht te vragen voor de dodelijke gevolgen van longontsteking in Afrika. In Ivoorkust werd een van de klinieken die met het geld van de 3FM-actie werden geholpen, vernoemd naar het jongetje.