Een virtuele rondleiding kan net wat meer vertrouwen geven dan bouwtekeningen. Tijdens de opnames van het nieuwe RTL-programma De Perfecte Verbouwing merkte Nicolette Kluijver dat deelnemers dankzij moderne technieken over de streep werden getrokken.

"Veel kandidaten zeiden dat ze nooit zo ver hadden durven gaan zonder gebruik van virtual reality", vertelt Kluijver in gesprek met NU.nl. "Ze stonden in hun eigen huis met die bril op en konden zo veel beter zien hoe radicaal anders hun huis werd."

Deelnemers krijgen twee ontwerpen van architecten te zien en moeten vervolgens een keuze maken. Ook de kijkers zien die virtuele omgevingen. "Je ziet hoe alles steen voor steen verplaatst wordt", legt Kluijver uit. "Er wordt niet even een muurtje verplaatst, maar er verschijnen hele aanbouwen en binnentuinen."

"Het blijft wel toegankelijk hoor", voegt de presentatrice eraan toe. "Hopelijk inspireert het kijkers om zelf ook zoiets te doen in plaats van te verhuizen. Als je het goed aanpakt, kun je nog jaren van je huis genieten."

Zelf heeft Kluijver nog niet de hamer in haar huis gezet. "Haha nee, ik heb ook geen toparchitecten die me helpen natuurlijk. Ik woon voor mijn gevoel al heel lekker. Mijn handen jeuken nog niet om een muur te slopen."

De presentatrice vertelt dat ze in coronatijd wel tijd heeft genomen om haar huis te schilderen. "De kinderen hebben hier acht jaar lang op de muur getekend", legt Kluijver lachend uit. "Volgens mij hebben ze nog nooit een A4'tje gebruikt. Maar ze zijn nu oud genoeg om eindelijk naar me te luisteren, haha."