Jan Kooijman is woensdag door een Belgische rechter vrijgesproken van stalking en laster. Een dierenarts klaagde de presentator eerder aan vanwege de opnames van het programma Opgejaagd in 2016. SBS België werd net als Kooijman vrijgesproken.

Kooijman en zijn opdrachtgever SBS België stonden in oktober terecht voor het belagen van een dierenarts toen ze in 2016 het televisieprogramma Opgejaagd opnamen. Ze zochten de man op, omdat hij iemand zou hebben gestalkt en ze hem daarmee op camera wilden confronteren.

De dierenarts stelde dat hij daarmee zelf zou zijn gestalkt en belasterd. Het OM eiste eerder al geen straf tegen Kooijman en SBS, en stelde dat het bij een schuldigverklaring zou moeten blijven. Kooijman en zijn collega's zouden niet uit slechte wil hebben gehandeld en zich er niet bewust van zijn geweest dat ze een wet overtraden. De advocaat van Kooijman wilde echter voor volledige vrijspraak gaan, wat nu gelukt is.

"Wij zijn er altijd van overtuigd geweest dat de heer Kooijman helemaal niets te verwijten viel", laat de raadsman aan het ANP weten. "Maar de rechtsgang moest nu eenmaal zijn beloop kennen. De heer Kooijman is tevreden met deze uitspraak en gaat er vanuit dat dit hoofdstuk nu als afgesloten kan worden beschouwd."

Beide partijen hadden het conflict eerder al samen uitgesproken. De toegebrachte schade is daarbij vergoed.