De gouverneur van de Amerikaanse staat New York, Andrew Cuomo, heeft de Emmy Founders Award in ontvangst mogen nemen voor zijn dagelijkse televisieoptredens in het afgelopen jaar. Cuomo krijgt de prijs vanwege zijn inzet tijdens de coronacrisis, meldt de organisatie van de prestigieuze televisieprijzen.

Cuomo (62) valt in de prijzen vanwege zijn "effectieve communicatie en leiderschap" tijdens zijn persconferenties, die dagelijks op televisie te zien waren. Met name zijn gevoel voor kalmte en objectieve informatieverstrekking wordt door de organisatie gewaardeerd.

"De 111 dagelijkse briefings van de gouverneur werkten zo goed doordat hij op een treffende manier televisieshows creëerde met personages, een plot en verhalen over succes en mislukking", zegt Bruce L. Paisner, de CEO van de International Academy of Television Arts and Sciences, die de Emmy's toekent.

Cuomo begon op 2 maart, toen het coronavirus net zijn intrede had gedaan in de stad, met zijn dagelijkse briefings, als onderdeel van een uitzending met meerdere leiders uit New York. De gouverneur ging hier nog tot in juni mee door en bereikte in totaal 59 miljoen kijkers.

De International Emmy Founders Award wordt uitgereikt aan mensen die bijdragen aan de kwaliteit van internationale televisie. Onder anderen Oprah Winfrey, Steven Spielberg en Al Gore wonnen de prijs eerder.