Omroep ZWART heeft 50.000 leden en voldoet daarmee aan een van de belangrijkste criteria om als aspirant-omroep zendtijd te krijgen in het publieke omroepbestel. Dat laat medeoprichter Akwasi woensdag weten op Twitter.

In een persbericht laat medeoprichter Gianni Grot weten dat de omroep in wording nu een beleidsplan moet indienen bij het Commissariaat voor de Media.

"Dat betekent dat we alle ideeën die we hebben gaan vertalen naar concrete programma's. Hiermee willen we laten zien dat ZWART een belangrijke aanvulling wordt op de Nederlandse televisie en kunnen we al die misverstanden over onze intenties en de programmering wegnemen."

Het Commissariaat voor de Media zal uiteindelijk controleren of de omroep aan alle voorwaarden voldoet.

Vervolgens worden alle aspirant-omroepen voorgelegd aan de NPO, de Raad voor Cultuur en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Akwasi wil alternatief journaal maken

Akwasi zei recentelijk in Jinek dat hij met de omroep onder meer een alternatief journaal wil maken. "Ik wil een toevoeging op het journaal, met voor nu als werktitel: Journaal op Zwart. Daarin laten wij werelden binnen Nederland zien die je normaal gesproken niet ziet."

"Wist je dat de NOS twee correspondenten heeft voor 45 landen in Afrika? Dat is van de zotte en dat willen wij veranderen, want onze redactie bestaat uit de wereld."