De NPO gaat in het uitzendschema meer ruimte maken voor culturele programma's. Hiermee wordt de door de coronacrisis getroffen cultuursector tegemoet gekomen. De publieke omroep belooft in een persbericht om op haar zenders en platforms vaker cultuuraanbod zoals voorstellingen uit te zenden.

De NPO gaat dans-, muziek- en theatervoorstellingen uitzenden die door de coronamaatregelen gedeeltelijk of volledig werden afgezegd. Met de minister van Cultuur wordt momenteel gekeken naar de financiering van het plan en de bedoeling is dat het budget volledig naar de productie en makers van de stukken gaat.

Bestuursvoorzitter van de NPO, Shula Rijxman, kondigt aan een tijdelijke, speciale cultuurcoördinator aan te stellen voor het project. De programmering wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.

De intentie is om de voorstellingen voornamelijk op de streamingdienst NPO Start en het themakanaal NPO2 extra uit te zenden. Ook NPO2 en NPO3 krijgen extra ruimte voor cultuur-tv en er wordt gedacht over een openingsprogramma op NPO1. Ook op de radiozenders van de NPO worden mogelijk voorstellingen geprogrammeerd.

Het plan van de NPO komt nadat componist Stephen Emmer vorige maand opriep om getroffen kunstenaars een platform te geven. Hij sprak namens honderden kunstenaars die hoopten alsnog een medium te krijgen om hun werk te laten zien.