Het programma Opsporing Verzocht wordt volgend jaar ingekort, minder vaak uitgezonden en naar een latere uitzendtijd verplaatst. Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO woensdag aan NU.nl na berichtgeving van De Telegraaf waaruit blijkt dat de politie zich zorgen maakt over de wijzigingen bij het programma.

Volgens de NPO blijft het programma, waarin onopgeloste misdaadzaken aan de kijker worden voorgelegd in de hoop op tips, een prominente plek behouden. Ze hopen het programma met de wijzigingen "toekomstbestendig" te houden.

"Zo denken we dat Opsporing Verzocht nog beter tot zijn recht komt om 21.30 uur op de vaste dinsdagavond. In goed overleg met AVROTROS en het Openbaar Ministerie wordt de programmalengte iets korter en staan er volgend jaar iets minder afleveringen gepland dan dit jaar", aldus de woordvoerder.

Coördinator van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie Franki Klarenbeek uit in een interne brief bij de politie, die in handen van De Telegraaf is, haar zorgen over de verkorting van de afleveringen met dertig minuten en de verlengde zomerstop.

Ze is bang dat een zomerstop van veertien weken "de continuïteit ernstig in gevaar brengt". Zaken die in de zomer aandacht nodig hebben, zouden vertraging oplopen doordat de politie minder tips van het publiek binnenkrijgt. Door de kortere tijdsduur kunnen minder zaken worden besproken.

'Met oplossingspercentage van 40 is belang voor samenleving groot'

Een woordvoerder van AVROTROS laat aan NU.nl weten dat de NPO beslist wanneer en hoe vaak programma's worden uitgezonden. "Met een oplossingspercentage van 40 is het belang van Opsporing Verzocht voor de samenleving groot."

"AVROTROS blijft in gesprek met de NPO om er samen voor te zorgen dat Opsporing Verzocht een voorname plek in de programmering behoudt en net zo veel zaken als nu kan blijven oplossen", aldus de woordvoerder.