Wendy van Dijk keert zaterdag terug met haar verborgencameraprogramma Wie het laatst lacht. De 49-jarige actrice en presentatrice vertelt aan NU.nl dat de huidige tijdgeest door haar hoofd spookt wanneer ze nieuwe typetjes bedenkt.

In Wie het laatst lacht neemt Van Dijk bekende en onbekende Nederlanders in de maling, terwijl alles wordt vastgelegd door de verborgen camera. Een proces waarbij vaak weken, soms maanden aan voorbereiding komt kijken. Het eerste seizoen werd goed bekeken en de presentatrice merkte dat het ook bij de jongere generatie goed aansloeg.

"We kregen van veel mensen reacties als: eindelijk zit ik weer eens met mijn puber voor de buis. Die generatie is ook heel erg van de pranks, maar eigenlijk hebben we dat niet meer zo op de Nederlandse televisie, dus ik spring graag in dat gat."

Hoewel het programma qua format grotendeels hetzelfde is gebleven, komt Van Dijk wel met nieuwe typetjes. "Als je mensen hebt die het programma al gezien hebben, dan trappen ze daar niet meer in. Daarom hebben we vier nieuwe gecreëerd."

Rekening houden met gevoeligheden binnen de tijdgeest

Verborgencameragrappen zijn geen onbekend fenomeen voor Van Dijk. Jarenlang scoorde ze met haar voormalige Japanse alter ego Ushi, maar die zullen we niet snel zien opduiken in Wie het laatst lacht. "Ushi was jarenlang een hit, iedereen vond het fantastisch, maar dat zou ik nu zeker niet meer maken. Ik was überhaupt in het begin heel erg verbaasd (over de controverse, red.), omdat ik dacht: het gaat helemaal niet om een nationaliteit, ik ben gewoon aan het acteren."

Binnen de huidige tijdgeest liggen zulk soort personages dus gevoeliger, en daar is Van Dijk zich van bewust. "Daar wordt zeker rekening mee gehouden en het schiet ook door mijn hoofd. Het enige wat nog een beetje kan schuren, is mijn nieuwe typetje oma Rietje. Dan denk ik: o, ik hoop toch niet dat mensen denken dat ik ouderen op de hak neem, terwijl je daar vroeger niet eens bij stil zou staan."

Trots op recente successen bij SBS6

Waar haar oude RTL-programma's Dance Dance Dance en Superkids - die bij RTL 4 al op hun retour waren, benadrukt Van Dijk - matig scoorden op SBS6, zijn haar recente programma's stuk voor stuk succesvol gebleken. We Want More en Wie van de Drie trekken structureel een miljoenenpubliek, de terugkeer van (een geheel coronaproof) Hart in Aktie sloeg aan en Wie het laatst lacht hield zich vorig seizoen goed staande tegenover Van Dijks voormalige kijkcijferhit, The voice of Holland.

Dat succes doet haar dan ook goed, wetende dat haar nieuwe titels enorm onder een vergrootglas liggen. "Martijn (Krabbé, red.) zei nog tegen mij in het begin: 'Jezus lieverd, wat ga jij doen, je moet jezelf helemaal opnieuw gaan bewijzen'."

De presentatrice is er dan ook trots op dat haar nieuwe programma's veel kijkers trekken, waaronder Wie van de Drie momenteel. "Dat is echt genieten. We zijn aan het bouwen met die titels en het is dan heel fijn als iets aanslaat." Van Dijk verwacht dan ook dat het terug zal keren voor een tweede seizoen.

Wie het laatst lacht is vanaf zaterdag wekelijks om 20.00 uur te zien op SBS6.