In deze roerige tijden zijn veel mensen aan huis gekluisterd. Ook personen die in de culturele sector werken, moesten hun agenda's omgooien. NU.nl houdt bij welke nieuwe initiatieven daaruit zijn ontstaan.

zaterdag 9 januari om 14:54
Tony Junior streamt dj-set met publiek vanuit Taiwan

Zaterdag 9 januari vanaf 18.30 uur livestreamt Tony Junior zijn dj-set vanuit een Taiwanese nachtclub via Twitch. Volgens de coronaregels in dat land mag daarbij publiek aanwezig zijn. Tony Junior is op dit moment vijf weken op tournee in het Aziatische land.
woensdag 23 december om 14:30
Nederlands Philharmonisch Orkest streamt concert voor ouderen

Honderden verzorgingshuizen krijgen rond de kerstdagen een speciale stream van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NPO) te zien. Het orkest geeft een optreden in een leeg Concertgebouw, waar in voorgaande jaren duizenden ouderen bij elkaar werden gebracht.

Op 25 en 26 december is het Feestconcert ook te zien via Ziggo en KPN. Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Concertgebouw delen het optreden daarnaast zelf nog op 30 december via YouTube en Facebook.
dinsdag 22 december om 05:55
Cynthia McLeod linkt Hoe duur was de suiker? aan BLM

Tijdens een online lezing geeft schrijfster Cynthia McLeod dinsdag vanaf 19.30 uur een lezing over haar boek Hoe duur was de suiker?, dat in 2013 werd verfilmd. De schrijfster belooft aan de hand van het boek uit te leggen hoe slavernij ervoor gezorgd heeft dat Black Lives Matter tot aan de dag van vandaag actueel is. Het publiek kan vragen stellen. Tickets zijn te bestellen via de website van de bibliotheek van Zoetermeer.
vrijdag 18 december om 11:59
Nightwish geeft virtualrealityoptredens

Tijdens An Evening with Nightwish in a Virtual World treedt Nightwish in virtual reality op in een herberg. Op vrijdag 12 en zaterdag 13 maart 2021 kunnen fans zich aansluiten voor een optreden van negentig minuten, waarbij het de bedoeling is dat ze zoveel mogelijk het gevoel krijgen dat ze er zelf echt bij zijn. Voor twee avonden met verschillende setlists betaal je 25 euro.
woensdag 16 december om 05:18
Davina Michelle geeft livestreamconcert

Davina Michelle geeft op 18 december vanaf 20.00 uur een livestreamconcert vanuit de Van Nellefabriek in Rotterdam. Belangstellenden betalen wat ze zelf overhebben voor MY OWN WORLD LIVESTREAM, een verwijzing naar Michelles geannuleerde tournee. Kaarten zijn te koop via de website van de zangeres.
zaterdag 12 december om 19:20
Publiek is jury in online rechtbankdrama

Via schuldofonschuld.nl kan het publiek vanaf 21 december zeven dagen lang de jury zijn in het online rechtbankdrama rond de moord op een priester. Jan Kooijman speelt de rol van aanklager.
woensdag 9 december om 04:22
Nasrdin Dchar blikt in livestream terug op 2020

Nasrdin Dchar maakt zaterdag met een terugblik op 2020 in de voorstelling Adem zijn debuut in een livestream. "Ik noem deze voorstelling daarom ook weleens mijn eigen oudejaarsconference", aldus de acteur in de Volkskrant. "Met dit verschil, dat hij niet uit is op de lach en minder dicht op de actualiteit zit." Volgens Dchar komt het woord 'corona' niet voor in de voorstelling. Adem is te zien via ITALive.
zondag 6 december om 13:24
Hotelconcept Roel van Velzen en Rudolph van Veen

Roel van Velzen en Rudolph van Veen organiseren Hotel op Stelten, waarbij bezoekers tijdens een hotelovernachting interactief kunnen koken, spelletjes spelen en genieten van muziek. De muzikant en kok beloven een coronaproof evenement, inclusief afterparty.
zondag 6 december om 10:24
Viering van Surinaamse schilderkunst

Met de tentoonstelling Surinaamse School heeft het Stedelijk Museum de ambitie om tussen verschillende generaties Surinaamse kunstenaars de samenhang en dynamiek te onderzoeken. De expositie, die bestaat uit meer dan 100 kunstwerken van 35 kunstenaars, neemt de bezoeker mee langs de schilderkunst van circa 1910 tot midden jaren tachtig van de twintigste eeuw. Surinaamse School is te bezoeken van 12 december 2020 tot 31 mei 2021.
dinsdag 1 december om 14:36
André Rieu organiseert virtueel kerstconcert

Fans van André Rieu kunnen rond Kerstmis een online kerstconcert van de Limburgse violist bekijken. Dat heeft Rieu dinsdag aangekondigd op zijn Facebook-pagina. Het concert bestaat uit een door Rieu en zijn vrouw gemaakte selectie van hun favoriete optredens uit de afgelopen vijftien jaar. 

"Deze zomer konden jullie helaas niet naar Maastricht komen, dus breng ik Maastricht gewoon naar jullie toe", aldus de violist. "We hebben met een lach en een traan teruggekeken op deze concerten en ik weet zeker dat jullie dezelfde emoties zullen beleven. Dit concert barst van de nostalgie en het liefst sprong ik nu meteen op het podium", vervolgt hij.

Tickethouders kunnen van 19 december tot en met 3 januari maximaal drie keer naar de 150 minuten durende show kijken.
donderdag 26 november om 06:22
Sting, Kesha en Elvis Costello treden op bij benefietconcert

Onder anderen Sting, Elvis Costello en Kesha treden op tijdens het virtuele benefietconcert Meditate America voor zorgmedewerkers, veteranen en getraumatiseerde gezinnen. Katy Perry, Hugh Jackman en enkele andere beroemdheden presenteren het evenement. Meditate America is op 4 december vanaf 1.00 uur Nederlandse tijd gratis online te volgen. Regisseur David Lynch is een van de initiatiefnemers.
woensdag 25 november om 05:18
Shawn Mendes brengt concertfilm uit via Netflix

"Ik weet dat jullie de liveshows missen", aldus zanger Shawn Mendes. "Daarom brengen we mijn concert in Toronto uit als concertfilm op Netflix." De concertfilm is woensdag vanaf 9.01 uur te streamen.
woensdag 18 november om 05:22
Martijn Koning en Art Rooijakkers via livestream Climate Comedy Night

Woensdag vindt de vierde editie van de Climate Comedy Night vanwege de coronacrisis online plaats. Onder anderen Martijn Koning is via een gratis livestream vanaf 20.00 uur te zien. Art Rooijakkers praat de avond, met naast Koning Kiki Schippers en Rayen Panday, aan elkaar.
dinsdag 17 november om 09:55
Leids Student Koor geeft livestreamconcert

Het Leids Student Koor verzorgt samen met Orkest Collegium Musicum twee livestreamconcerten met werken van onder anderen Antonio Vivaldi en Béla Bartók. De concerten zijn op 13 december om 15.00 en 20.00 uur gratis te zien via de website van het orkest.
donderdag 12 november om 08:29
Muziekfestival Le Guess Who? zowel offline als online

Het Utrechtse muziekfestival Le Guess Who? vindt dit jaar in hybride vorm plaats. Naast een vanwege de coronapandemie aangepast fysiek programma bieden de organisatoren van 13 tot 15 november ook gratis een online tv-zender aan.
dinsdag 10 november om 15:46

Benefietconcert met Stevie Wonder en Céline Dion 

De Amerikaanse non-profitorganisatie Nurse Heroes heeft een benefietconcert op Thanksgiving Day (donderdag 26 november) aangekondigd.

Tijdens het benefietconcert, dat is bedoeld voor de inzameling van geld voor essentiële medische hulpverleners, zullen onder anderen Stevie Wonder, Céline Dion, Gloria Estefan, Emily Estefan, Andrea Bocelli, The Black Eyed Peas, Josh Groban, Carole King, Maluma, David Foster, Katharine McPhee-Foster, Leslie Odom jr., Pitbull, Allen Stone en The Wailers te zien zijn. Het evenement wordt gepresenteerd door Whoopi Goldberg.

Billy Crystal en Oprah Winfrey zullen ook bij het evenement betrokken zijn. Ook zal een koor van vijftig verpleegkundigen optreden.

Het concert vindt in de nacht van 26 op 27 november om 1.00 uur Nederlandse tijd plaats. Het is wereldwijd te volgen op de website van de organisatie.

dinsdag 10 november om 07:28
Armin van Buuren zet dj-set online

Armin van Buuren draaide een dj-set tijdens de AMF presents Top 100 DJs Awards 2020. De dj heeft de set beschikbaar gesteld via zijn YouTube-kanaal.
maandag 9 november om 05:26
Metallica geeft voor het eerst pay-per-viewconcert

Metallica geeft zaterdag voor het eerst in de geschiedenis van de rockband een pay-per-viewconcert. De opbrengst van het akoestische optreden komt ten goede aan de goededoelenstichting van de rockband.
donderdag 5 november om 15:29
Mauritshuis geeft eerste digitale live rondleiding

Voor het eerst zal het Mauritshuis in Den Haag een live rondleiding geven. Het Meisje met de Parel, het Puttertje en de schilderijen van Rembrandt van Rijn zijn op zondag 15 november vanaf 15.30 uur vanuit huis te zien. Virtuele bezoekers kunnen via een chatfunctie vragen stellen over de kunstwerken.
donderdag 5 november om 07:41
Pathé trakteert twee weken lang gratis film online

Nu de bioscopen vanwege de aangescherpte maatregelen weer tijdelijk gesloten zijn, trakteert Pathé wederom heel Nederland met Pathé Thuis. Vanaf donderdag krijgen Nederlanders tijdens deze veertien dagen iedere dag een film cadeau die ze thuis kunnen bekijken via de streamingdienst. Pathé kondigt de film van de dag elke dag om 9.00 uur aan via sociale media. Onder meer Hotel Mumbai en Booksmart zullen te zien zijn. Een Pathé Thuis-account aanmaken is gratis en er is geen sprake van abonnementsgeld.
woensdag 4 november om 08:22
Halina Reijn en collega's vertellen verhalen uit Alice in Wonderland

Onder anderen Halina Reijn, Ramsey Nasr en Jacob Derwig vertellen verhalen uit het boek Alice in Wonderland van Lewis Carroll. De afleveringen zijn dagelijks vanaf 17.00 uur te bekijken op de website van Internationaal Theater Amsterdam.
dinsdag 3 november om 16:01

K3 geeft livestreamconcert

K3 gaat voor het eerst sinds februari weer optreden. De meidengroep geeft volgende week vrijdag een livestreamconcert. Hanne, Marthe en Klaasje presenteren dan hun nieuwe album Dans van de Farao.

De plaat hoort bij de gelijknamige film die K3 afgelopen zomer heeft opgenomen. "Normaal stellen wij ons album voor aan een select publiek. We zijn dan ook blij dat voor het eerst in de geschiedenis van K3 onze albumpresentatie live wordt gestreamd", zegt Klaasje. Fans die toegang tot de livestream willen, moeten zich voor 12 november registreren via studio100.com. 

dinsdag 3 november om 06:56
Bruce Springsteen maakt radioshow vanuit huis

Vanaf 8 november is Bruce Springsteens radioshow From My Home To Yours tussen 10.00 en 12.00 uur te beluisteren via KINK's themakanaal KINK DNA Classics. Veertien afleveringen lang draait de zanger muziek uit zijn eigen collectie en praat hij over de bijzondere tijdsgeest van het heden.
maandag 2 november om 04:46
Britse band Gorillaz geeft in december livestreamconcerten

De Britse band Gorillaz geeft op 12 en 13 december livestreamconcerten. Tickets worden via de website van Gorillaz verkocht.

In september kondigde de band een single met The Cure-zanger Robert Smith aan. Het nummer maakt deel uit van de muzikale serie Song Machine.
donderdag 29 oktober om 08:35
GoodFellas na dertig jaar weer in de bioscoop te zien

GoodFellas is vanaf 26 november weer te zien in de Nederlandse bioscopen. Het gaat om een speciale 4K-restauratie met gedigitaliseerd beeld en geluid. De gangsterfilm volgt de levens van drie 'goodfellas' die deel uitmaken van een van de beroemdste families van New York.

De gangsterfilm uit 1990 werd geregisseerd door Martin Scorsese. Joe Pesci won een Oscar voor zijn bijrol in GoodFellas, dat enige tijd de film met de meeste scheldwoorden was. Het woord 'fuck' komt, voornamelijk dankzij Pesci's personage Tommy DeVito, 246 keer voor in de op ware gebeurtenissen gebaseerde film met Robert De Niro en Ray Liotta in de hoofdrollen.
donderdag 22 oktober om 07:03
Online colleges over Rembrandts oeuvre

Het Hammer Museum in Los Angeles geeft drie online colleges over de schilderijen, tekeningen en schilderijen van Rembrandt van Rijn (1606-1669). Tijdens het eerste college staan de zelfportretten van de Leidse kunstenaar centraal. De colleges, onder leiding van museumdirecteur John Walsh, beginnen wekelijks op maandag om 7.00 uur Nederlandse tijd.
donderdag 22 oktober om 06:08
Sam Feldt geeft livestreamconcert met band

Sam Feldt geeft zondag een livestreamconcert. De dj belooft een band "met saxofoon, keyboard en drum" mee te nemen.
maandag 19 oktober om 07:05
Virtuele expositie Karel Appel in Dubai

Opera Gallery in Dubai stelt met werk van Karel Appel (1921-2006) tentoon, meldt Gulf Today maandag. De Nederlandse schilder en beeldhouwer brak in de jaren veertig door als lid van het kunstenaarscollectief Cobra. Cobra staat voor Kopenhagen, Brussel en Amsterdam, de steden waar de initiatiefnemers vandaan kwamen.
donderdag 15 oktober om 16:27
Literair festival Crossing Border dit jaar online

Het literaire festival Crossing Border vindt dit jaar online plaats. De organisatie meldt dat alle optredens via livestreams te volgen zullen zijn. Er zijn interviews en optredens te volgen van onder meer Connie Palmen, Joost Oomen en Nana Adjoa. Ook treden verschillende internationale bands op. Het festival duurt van 3 tot en met 8 november.
woensdag 14 oktober om 06:49
Niall Horan wil met show geld ophalen voor crew

Niall Horan zou momenteel door Europa touren - een show op 17 oktober in de Ziggo Dome stond ook op de agenda - maar het coronavirus gooide roet in het eten. Een deel van zijn crew heeft noodgedwongen ander tijdelijk werk moeten zoeken en daarom wil de voormalig One Direction-zanger hen helpen. "De mensen die achter de schermen werken, worden vergeten", aldus de artiest in gesprek met de BBC. "En dat zijn de mensen met hypotheken en families."

Vanaf vrijdag 16 oktober kunnen fans een kaartje kopen voor het concert dat Horan op 7 november geeft in de Royal Albert Hall. Hij hoopt dat er zeker 60.000 kaarten verkocht worden. De opbrengst schenkt hij volledig aan zijn crewleden.
woensdag 14 oktober om 06:37
DI-RECT geeft livestreamconcert in Kurhaus

Nu het duidelijk is geworden dat liveconcerten er voorlopig niet in zitten (in elk geval niet op grotere schaal), heeft DI-RECT besloten om een show te geven in het Scheveningse Kurhaus en die te livestreamen. De band zal met een strijker- en blazerorkest het repertoire ten gehore brengen.

"We willen samen met onze fans iets hebben om naar uit te kijken en dit bizarre jaar toch muzikaal waardig af te sluiten", aldus de Haagse band. De kaarten voor de show op 11 december 2020 zijn vanaf vrijdag 16 oktober te koop.
dinsdag 1 september om 04:46
Boef geeft coronaproof optreden in Utrecht

Boef geeft op 23 oktober een optreden in het Scala Theater in Utrecht. De rapper belooft een "geheel coronaproof" optreden en geeft voorproefjes van de theateropstelling die dit mogelijk moet maken.
dinsdag 25 augustus om 04:26
Diplo en Blackbear gastartiesten bij livestreamconcert Ellie Goulding

Ellie Goulding heeft Diplo en Blackbear te gast bij haar livestreamconcert rond haar vierde studioalbum Brightest Blue. De dj en de singer-songwriter en producer zijn woensdag te zien in Gouldings The Brightest Blue Experience, dat wordt uitgezonden vanuit het Victoria and Albert Museum in Londen.
donderdag 30 juli om 04:59
Roxeanne Hazes doet uitverkocht intiem concert over

Nadat het intieme concert van Roxeanne Hazes in de Amsterdamse Tolhuistuin snel uitverkocht was, heeft de zangeres besloten om op 29 augustus in het Vondelpark Openluchttheater een tweede concert te geven. "Om te voorkomen dat er meer dan de toegestane 250 bezoekers komen, wordt het terrein afgesloten", aldus Hazes.
maandag 27 juli om 07:00
Film Pride gratis te zien tijdens Pride-week

Vanwege de coronacrisis gaat de Pride-week in 2020 niet door. Daarom biedt streamingplatform Cinetree de film Pride van maandag 27 juli tot en met zondag 2 augustus gratis aan via de eigen website.

De film Pride is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het initiatief Lesbians and Gays Support the Miners. Tijdens de Gay Pride van 1984 besloot een groep homorechtenactivisten geld op te halen voor de stakende Britse mijnwerkers. De bijzondere samenwerking die de activisten voor ogen hadden, bleek echter niet bepaald vanzelfsprekend: de mijnwerkers geneerden zich en wilden hun steun niet ontvangen.
donderdag 9 juli om 10:13
Ronnie Flex geeft optreden met viergangendiner

Op vrijdag 31 juli verzorgt Ronnie Flex een dinnershow waarbij gasten tussen 20.00 en 1.00 uur verschillende optredens voorgeschoteld zullen krijgen. Het speciale diner vindt plaats in de Rotterdamse Maassilo en bestaat uit vier gangen. Broederliefde past hetzelfde concept toe op 11 juli, Bizzey verzorgt een show op 17 juli.
donderdag 9 juli om 04:42
Dj Paul Elstak geeft dinnershow

Dj Paul Elstak geeft op 31 juli een dinnershow in het Zuid-Hollandse Puttershoek. De dj belooft een driegangendiner gevolgd door een twee uur durende dj-show door hemzelf.
woensdag 1 juli om 07:50
Xander de Buisonjé viert verjaardag met dinnershows

Xander de Buisonjé wordt op 19 juli 47 en viert dat met vier dinnershows in Amsterdam en Rotterdam. "Wat is er nu leuker dan dat op een podium te vieren?" aldus de zanger over zijn verjaardag.
woensdag 1 juli om 07:29
Roxeanne Hazes geeft openluchtconcert

Roxeanne Hazes geeft op 21 augustus een openluchtconcert in de Amsterdamse Tolhuistuin. "Dit concert vindt plaats tijdens een diner in de tuin, verzorgd door de geweldige chefs van Restaurant THT", aldus de zangeres. "Tijdens deze avond wordt uiteraard rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM omtrent COVID-19."
maandag 29 juni om 11:46
Akwasi en anderen bij North Sea Jazz 2020 in Concert

Onder anderen Gregory Porter, Ibrahim Maalouf, Benjamin Herman, Michelle David en Akwasi treden op 11 juli op tijdens de livestream North Sea Jazz 2020 in Concert: Metropole Orkest & Friends. De optredens zijn vanaf 23.15 uur te zien op NPO2 en via verschillende streamingplatforms.
maandag 29 juni om 10:41
Broederliefde geeft dinnershow in Maassilo

Broederliefde geeft op zaterdag 11 juli een dinnershow in de Maassilo in Rotterdam. Gasten kunnen tussen 20.00 tot 01.00 uur tijdens een avondvullend programma genieten van een viergangendiner.
donderdag 25 juni om 03:14
Praatprogramma M zendt op 1 juli uit vanuit Carré

De talkshow M staat op 1 juli met een uitzending vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam stil bij de mogelijkheid voor theaters om tijdens de coronacrisis de deuren weer te openen. Er zijn vanaf 19.00 uur optredens van onder anderen Freek de Jonge, Shary-An, G-Roots, Igone de Jongh en Marijn Rademaker.
maandag 22 juni om 05:55
Concert in teken van strijd tegen coronavirus

Op 27 juni vindt Global Goal: Unite for Our Future - The Concert plaats. Via onder meer YouTube, Twitter en Facebook treden onder anderen Justin Bieber, Shakira, Coldplay en Miley Cyrus op tijdens het evenement om met de opbrengst het coronavirus te bestrijden. Ook onder anderen Billy Porter, Charlize Theron, Chris Rock en David Beckham zullen aanwezig zijn. Dwayne Johnson presenteert het evenement dat de stichting Global Citizen en de Europese Commissie organiseren.
donderdag 18 juni om 07:29
John Legend geeft concert via YouTube en Twitter

John Legend geeft op 25 juni een concert via YouTube en Twitter. Het concert begint om 0.00 uur in de nacht van donderdag op vrijdag. Kaartjes zijn gratis en eventuele bijdragen gaan naar Legends campagne tegen de in zijn ogen te grootschalige detentie van gevangenen in de Verenigde Staten.
donderdag 18 juni om 06:04
Racoon geeft online liveconcert vanaf Paleis Soestdijk

Racoon geeft op 5 juli een online liveconcert vanaf Paleis Soestdijk. De band zal niet alleen de grote hits spelen, maar zal ook een aantal nog niet uitgebrachte nummers voor het eerst ten gehore brengen. Na afloop doen de bandleden een vraag- en antwoordsessie met fans.
woensdag 17 juni om 06:35
Dinand Woesthoff geeft akoestisch concert in het Amsterdamse Bos

Dinand Woesthoff staat op 8 augustus 2020 in het Amsterdamse Bostheater. De zanger en gitarist, die in gesprek met NU.nl zei "niet meer die gast van 25" te kunnen zijn, belooft een kleinschalig akoestisch concert.
zondag 14 juni om 11:47
Douwe Bob speelt pop-upshow op Terschelling

Douwe Bob heeft een verrassing in petto voor al zijn fans op Terschelling. Tijdens het wadlopen bedacht hij zich "dat er heel veel mensen zijn, maar geen muziek". Daarom besloot Douwe Bob maandag op het strand een pop-upshow te geven.

"Als je er zin in hebt en je bent op Terschelling, dan gaan we eens kijken of we de boel met 1,5 meter afstand op stelten kunnen zetten", aldus de zanger op zijn Instagram.

Het optreden begint maandag om 14.00 uur, op het wad voor Paviljoen de Walvis in Terschelling.