Frits Spits is vanwege zijn radiocarrière en inzet voor Nederlandstalige muziek uitgeroepen tot de winnaar van de Buma NL Industry Award 2020, melden muziekbelangenbehartigers Buma Cultuur en Buma/Stemra.

Spits heeft zich volgens de organisaties tijdens zijn carrière ingezet voor het Nederlandstalige lied. De 72-jarige radiomaker en presentator heeft het genre daarmee "bij een breed en geïnteresseerd publiek onder de aandacht gebracht".

De als docent Nederlands opgeleide Spits kreeg in 1978 landelijke bekendheid met het door hem gepresenteerde radioprogramma De Avondspits. Het programma was tussen 1978 en 1995 te horen op 3FM.

Sinds 2014 presenteert Spits op NPO Radio 1 De Taalstaat. Van 1995 tot 2013 presenteerde de radiomaker Tijd voor Twee op NPO Radio 2.

Spits presenteerde ook enkele televisieprogramma's, waaronder twee jaar Ook dat nog! als opvolger van Aad van den Heuvel. In 1990 was hij betrokken bij het door Joop van den Ende opgezette TV10. Die commerciële televisiezender kwam uiteindelijk niet van de grond.

Voor zijn radiowerk ontving Spits vier Marconi Awards. In 2008 kreeg hij de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten.

Radio-icoon Frits Spits ervaart 'plotselinge doofheid'
1
Radio-icoon Frits Spits ervaart 'plotselinge doofheid'