Fidan Ekiz gaat stoppen met haar wekelijkse column in het AD. De presentatrice kan het schrijven niet meer combineren met haar klus als presentatrice van een nieuwe dagelijkse NPO-talkshow.

Paul van den Bosch, hoofdredacteur van AD Regio, laat weten dat het vooralsnog om een tijdelijke stop gaat en dat Ekiz terugkeert wanneer zij niet dagelijks op televisie te zien is.

In een uitgebreide column vertelt hij trots te zijn op haar. Volgens Van den Bosch is het geluid van Ekiz onmisbaar geworden bij de krant. "Wat ik de laatste drie jaar vaak hoorde en las bij lezers en volgers, voelen wij ook. Fidan hóórt bij ons."

Vorige maand werd bekend dat Ekiz samen met Renze Klamer de vervanger van De Wereld Draait Door gaat presenteren. Daardoor houdt ze te weinig tijd over voor haar column, maar Van den Bosch verwacht dat ze rond november zal terugkeren.

Ekiz voelde zich als presentatrice eerder 'doelwit van intimidatie'

Vorig jaar was Ekiz als presentatrice van de NTR-talkshow De Nieuwe Maan naar eigen zeggen "het doelwit van intimidatie van regressief linkse vertegenwoordigers van de identiteitspolitiek, (woordvoerders van) de islamitische gemeenschap, media en politici".

Van den Bosch heeft "van heel dichtbij" meegemaakt hoe er destijds druk op Ekiz werd uitgeoefend en vindt haar geluid daarom extra belangrijk. "Met een columnist kun je het eens zijn, maar je kunt (en mag!) je er ook grenzeloos aan storen. Mits je maar accepteert dat zij en anderen anders denken. Voor die vrijheid van meningsuiting en tegen een optrekkende afrekencultuur strijdt Fidan, zo hebben we vaak gemerkt", zegt hij.