In juli is het 25 jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica in Bosnië viel. Tijdens een VN-missie kon het Nederlandse bataljon Dutchbat niet voorkomen dat duizenden moslimmannen door Bosnisch-Servische troepen werden vermoord. Coen Verbraak blikt vanaf maandag 6 juli in een driedelige documentaireserie met de Nederlandse soldaten terug op de gebeurtenissen van toen, en op de impact ervan op hun verdere leven.

Het Nederlandse bataljon Dutchbat ondersteunde in 1995 een VN-missie om tijdens de Joegoslavië-oorlog strijdende partijen uit elkaar te houden. Dat dit niet lukte bij Srebrenica leidde tot de grootste genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog.

In de driedelige documentaireserie Srebrenica - de machteloze missie van Dutchbat spreekt journalist en historicus Verbraak met negen betrokken Dutchbatters, onder wie bataljonscommandant Thom Karremans.

De stijl van het documentaire-drieluik lijkt op die van de BNNVARA-reeks Onze Jongens op Java uit 2019, waarin Verbraak sprak met veertien Indië-veteranen. Zij vertelden - vaak voor het eerst - hun verhaal over de zogeheten 'politionele acties' in Nederlands-Indië van 1945 tot 1949.

Verbraak zegt in een persbericht dat hij hoorde dat Dutchbat-veteranen zich herkenden in het Indië-vierluik. "Ook zij kwamen terug uit een oorlog, ontvingen geen waardering voor hun inzet, maar kregen hoon over zich heen. Nu de val van Srebrenica precies 25 jaar geleden is, wilde ik de voormalige blauwhelmen graag interviewen."

'Hoe zijn de soldaten in hun verdere leven omgegaan met de beeldvorming over hun missie?'

Hij vervolgt: "Hoe hadden ze zich destijds voorbereid op hun missie? Hoe helder was het VN-mandaat eigenlijk? Wat troffen ze aan bij aankomst in Bosnië? Waarom was de bewapening van Dutchbat niet op orde? Hoe kijken de veteranen nu terug op de rol van de politiek en de media destijds? En hoe zijn ze in hun verdere leven omgegaan met de beeldvorming over hun missie?" Dat wil Verbraak te weten komen tijdens het drieluik.

Direct na de laatste uitzending op woensdagavond 8 juli praat presentator Özcan Akyol live na over het drieluik, in aanwezigheid van Coen Verbraak en twee oud-Dutchbatters uit de documentaire. Zij gaan met elkaar in gesprek en beantwoorden vragen van de (online) aanwezigen.

Srebrenica - de machteloze missie van Dutchbat is op maandag 6, dinsdag 7 en woensdag 8 juli om 20.30 uur te zien op NPO2.