Johan Derksen vond het gesprek dat hij maandagavond in Veronica Inside voerde over racisme "de slechtste uitzending" die het programma ooit heeft gemaakt. Dat zegt hij dinsdag tegen De Telegraaf.

"Ik heb in tweeëntwintig jaar tijd nog nooit zo'n kutshow gemaakt", aldus Derksen. "Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd al met heel weinig plezier naar de uitzending kwam. Daar heb ik ook geen geheim van gemaakt."

"Als je dan een avond als gisteren hebt, dan helpt dat niet. Ik ben heel erg boos geworden om de uitzending. Ik vond het de slechtste die we ooit gemaakt hebben. De hele show kreeg een totaal andere sfeer, vond ik, en dat is Gijp (tafelheer René van der Gijp, red.) volkomen met me eens."

In de uitzending van maandag schoven strafrechtadvocate Natacha Harlequin en oud-profvoetballer Dries Boussatta aan om te praten over racisme en discriminatie.

Aanleiding daarvoor was de opmerking die Derksen vorige week maandag maakte toen een foto van een Zwarte Piet bij een Black Lives Matter-demonstratie in Leeuwarden in beeld verscheen. Derksen zei daarop: "Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?" Akwasi sprak tijdens een Black Lives Matter-demonstratie op de Dam in Amsterdam.

Derksen liet tijdens de uitzending van maandag weten geen spijt te hebben van de uitspraak over Akwasi. Wel zei hij dat zijn opmerking in het licht van de antiracismedemonstraties misplaatst was. "Maar het was als grap bedoeld."

Derksen noemt opmerking over Akwasi een verkeerde grap
59
Derksen noemt opmerking over Akwasi een verkeerde grap

Talpa: Kou is uit de lucht

Derksen zegt dat hij na de uitzending direct naar de auto is gelopen. Hij liet ook weten dat hij in de zomer nog eens goed zou nadenken of hij de laatste twee jaar van zijn contract bij Talpa wil uitdienen, maar na een gesprek later dinsdag met de zenderleiding was de kou uit de lucht, zo bevestigt Talpa.

De uitzending van maandag trok een recordaantal kijkers van 1,7 miljoen mensen. De show kende voor het eerst in zijn bestaan geen reclameblok, nadat bedrijven Zespri en Gilette zich vanwege de commotie besloten terug te trekken als adverteerder van het programma. Ook de internationals van het Nederlands elftal wensten geen interviews meer te geven aan de verslaggevers van VI.

Presentator Wilfred Genee en tafelheer Johan Derksen maken met René van der Gijp sinds 2018 Veronica Inside bij televisiezender Veronica. (Foto: Pro Shots)

Harlequin wel tevreden over debat

Advocate Harlequin kijkt wel tevreden terug op het racismedebat dat ze maandag voerde met Derksen, ook al bood de voetbalanalyticus zijn excuses niet aan voor de opmerking die hij maakte over Akwasi.

"Mijn intentie was om mensen met elkaar in gesprek te brengen, mensen te laten nadenken en een debat op gang te brengen en volgens mij is dat gelukt. Mijn missie is geslaagd", zei Harlequin dinsdagochtend op NPO Radio 1. "Laat ik dan één ding over Johan zeggen: ik heb het idee dat hij erover nadenkt. Dat weet ik bijna zeker."