Veronica Inside is twee adverteerders kwijtgeraakt door de uitspraken die Johan Derksen de afgelopen dagen in het programma deed in het kader van Black Lives Matter. Ook zijn er zeker twee adverteerders die met Veronica in gesprek willen.

Zespri Kiwifruit stopt als adverteerder. "Wij begrijpen jullie verontwaardiging en woede als reactie op wat gezegd is in Veronica Inside", zo valt te lezen op Instagram Stories. "Wij distantiëren ons er uitdrukkelijk van en willen niet meer adverteren rond dit programma."

Ook Gillette trekt zich terug. "We distantiëren ons van de uitspraken die in het programma zijn gedaan en steunen geen enkele boodschap die mensen kan kwetsen op basis van hun huidskleur, geslacht, hun mening of seksuele geaardheid. Daarom zullen wij per direct stoppen met adverteren rondom dit programma", meldt het scheermessenmerk aan Het Parool.

RTL Boulevard schrijft dat Gamma en SNS Bank een gesprek willen met Veronica. Zij sponsoren net als Gillette en Zespri het programma niet, maar hun reclames zijn wel regelmatig te zien in de blokken rond Veronica Inside. "Wij nemen afstand van alle racistische uitlatingen die worden gedaan in welk programma dan ook", aldus SNS.

Albert Heijn en de Kamer van Koophandel (KVK) zijn geen sponsor van VI, maar adverteren wel op de zender. "Wij hebben als adverteerder bij een zender geen invloed op of zeggenschap over de inhoud van de programma's waar onze commercial in of omheen wordt uitgezonden", aldus de KVK in reactie aan NU.nl. Albert Heijn laat weten "geen plaats te hebben voor discriminatie".

Sponsor TOTO zegt niet te gaan over de inhoud van het programma, maar "vindt niet alles wat er gezegd wordt passend". "Vrijheid van meningsuiting komt ook met verantwoordelijkheid voor alles wat je zegt. Die verantwoordelijkheid ligt bij de heren aan tafel", delen zij in een verklaring op Instagram.

Veronica wil vooralsnog niet reageren. Wel zullen Derksen en de andere presentatoren maandag, in de komende uitzending van Veronica Inside, reageren op de ophef die is ontstaan.

Uitspraken Derksen leidden tot veel onrust

Derksen zei in Veronica Inside onder meer dat het volgens hem wel meeviel met racisme in Nederland. "Ik heb er alle respect voor als mensen protesteren, maar ik zie eigenlijk alleen maar schreeuwende gekkies op tv die de ruimte krijgen", stelde hij naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten.

In de uitzending werd ook gesproken over een man in Leeuwarden die als Zwarte Piet verkleed was. Derksen zei daarop: "Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?" De uitspraken leidden op sociale media tot veel onrust en verschillende bekende Nederlanders deden een oproep om het programma en zijn adverteerders te boycotten.

Veronica liet eerder deze week weten niet om de tafel te gaan met Derksen. Zijn uitspraken zijn volgens de zender voor eigen rekening.