Kefah Allush moest zijn strategie aanpassen tijdens het maken van zijn programma Oases in de Oriënt, waarvoor hij mensen in het Midden-Oosten spreekt. Als hij een blonde man met blauwe ogen was geweest, zou hij wegkomen met het stellen van domme vragen, zegt de programmamaker woensdag in gesprek met De Telegraaf.

"Ze denken voortdurend dat ik weet hoe het hoort. Ik kan niet zomaar een bedoeïenenkamp (bij de bedoeïenen leven de vrouwen gescheiden van de mannen, red.) binnenkomen en roepen: 'Waar zijn de vrouwen?'", aldus Allush, die van Palestijnse afkomst is en Arabisch spreekt, over zijn interviews met mensen in het Midden-Oosten.

"Als ik een blonde man met blauwe ogen was geweest, had ik elke domme vraag kunnen stellen", denkt de vijftigjarige winnaar van de Sonja Barend Award van 2019 voor het beste televisie-interview. "Daarom moet ik een strategie kiezen."

Allush vertelt dat hij het rustig aan deed om het vertrouwen van de personen met wie hij voor het programma in gesprek ging te winnen. Volgens de programmamaker is het voor hen ongewoon het gesprek aan te gaan met iemand uit Europa die er Arabisch uitziet en de taal spreekt.

Oases in de Oriënt is woensdag vanaf 20.30 uur te zien op NPO2.