De NOS zendt dit jaar de hoogtepunten van de afgelopen zes Koningsdagen uit, nu Koningsdag 2020 in Maastricht is afgelast wegens de maatregelen rondom het coronavirus. In anderhalf uur komen fragmenten voorbij van de festiviteiten die de afgelopen jaren onder meer in Dordrecht en Groningen plaatsvonden.

Astrid Kerssenboom zal de verschillende fragmenten, die zijn opgenomen tijdens de Koningsdagen van 2014 tot en met 2019, aan elkaar praten.

De alternatieve uitzending van NOS Koningsdag wordt op maandag 27 april van 13.15 tot 14.45 uur uitgezonden op NPO1.

Na deze uitzending volgt een herhaling van Het huis van de Koning, dat in 2017 werd uitgezonden wegens de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander.

In het programma zijn scènes te zien van het leven van de fictieve familie De Koning, geschreven door Ronald Giphart. Dit wordt afgewisseld met interviews met elf bekende Nederlanders, die net als Willem-Alexander in 1967 zijn geboren.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.