De ochtendshow van Mattie Valk en Marieke Elsinga op Qmusic wordt met een uur verlengd, laat de radiozender woensdag weten in een persbericht. Vanaf maandag duren de uitzendingen tot 10.00 uur. Doordat veel mensen nu vanwege de coronacrisis thuiswerken, is ook het dagritme van veel luisteraars veranderd.

Qmusic hoopt met de aanpassing beter aan te sluiten op het ritme van de luisteraars. "Juist in deze bijzondere periode is de kracht van radio om te vermaken, verbinden en informeren", meldt de radiozender.

Elsinga: "Vanwege het coronavirus merken we dat mensen later inschakelen doordat ze thuiswerken en daardoor nu een groot gedeelte van de show missen. Er is minder woon-werkverkeer, dus de dag start wat later." Volgens de presentatrice zijn de ochtendrituelen met gemiddeld een uur verschoven.

Omdat er nog wel mensen naar hun werk gaan, begint de show als vanouds om 6.00 uur, zegt Mattie Valk. "Dat zijn juist de mensen in de cruciale beroepsgroepen. Daarom hebben we besloten dat we wél gewoon om 6.00 uur beginnen, maar dat we een uur langer doorgaan." Het Foute Uur, dat normaal gesproken om 9.00 uur begint, start een uur later dan normaal.

De nieuwe indeling blijft van kracht zolang het kabinet Nederlanders vraagt zoveel mogelijk thuis te werken. Dit betekent dat de uitzendingen sowieso tot en met 28 april tot 10.00 uur zullen duren.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.