Verschillende omroepen passen maandagavond hun programmering aan als gevolg van het coronavirus. De toespraak die premier Mark Rutte om 19.00 uur geeft, zorgt ervoor dat De Wereld Draait Door om 19.20 uur begint, twintig minuten later dan normaal.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Ook RTL Boulevard, dat normaal om 18.30 uur begint, wijzigt de uitzendtijden vanwege de speech waarin de premier live het land toespreekt. Het entertainmentprogramma op RTL 4 begint om 17.00 uur en staat geheel in het teken van het coronavirus.

Eerder was ook al bekendgemaakt dat de RTL-programma's Koffietijd en 5 Uur Live voorlopig stoppen met het maken van live-uitzendingen. De Koffietijd-presentatoren, onder wie Quinty Trustfull, openen het programma vanuit huis. Vervolgens worden herhalingen vertoond.

De speech van Rutte is onder meer live te zien op NPO1, RTL 4, SBS6 en NU.nl. Daarnaast is de toespraak te horen via onder meer Radio 538, Radio 10 en Radio Veronica. De premier zal volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) "ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden".

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.