Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Oud-radiopresentator Aad Bos (88) overleden

Voormalig radiopresentator Aad Bos is na een kort ziekbed op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Laren overleden. Dat meldt onder meer Het Parool.
Door NU.nl

Bos werkte van 1953 tot 1992 bij de VARA en daarna tot zijn pensioen nog enkele jaren bij VPRO. Hij ontving in 1998 een Bird Award (tegenwoordig de Paul Acket Award) voor zijn bijdrage aan de jazz.

Zonder enige radio-ervaring begon Bos in 1953 zijn carrière bij de VARA. In eerste instantie ging hij aan de slag als manusje-van-alles, maar mocht na een jaar werken als omroeper bij het programma Weer of Geen Weer, van Bert Garthoff.

Daarna presenteerde Bos meerdere programma’s voor de VARA, waaronder Radio Jazz Magazine.

Radio Jazz Magazine presenteerde Bos samen met Michiel de Ruyter. Kees Schoonenberg was regisseur en producent. Met behulp van dit programma maakte het Nederlandse publiek kennis met jazz. Radio Jazz Magazine bestond uit muziek, reportages, nieuwtjes en live studiosessies. Het was van 1961 tot 1972 op de radio te beluisteren.

Ode aan Aad Bos

Bij Radio Jazz Magazine werden onder andere Sam Cooke, Otis Redding en Aretha Franklin gedraaid. Destijds waren zij nog niet bekend bij het Nederlandse publiek.

In 1972 werd het programma opgevolgd door Jazz & Blues, wat wederom een samenwerking was tussen Bos en De Ruyter.

Omdat de VARA in 1992 moest bezuinigen, werd de jazzprogrammering geschrapt. Hoewel collega's hun best deden om Bos in ieder geval nog zijn veertigjarig jubileum bij de omroep te laten vieren, leidde dit toch tot Bos' ontslag. Hij ging direct bij de VPRO aan de slag, waar hij nog een paar jaar VPRO Jazz op Vier presenteerde.

Zondagavond besteedt het programma Co Live van Co de Kloet aandacht aan wat Bos heeft betekend voor de jazzmuziek in Nederland.

Co Live wordt om 19.00 uur uitgezonden op NPO Radio Soul & Jazz.

Aanbevolen artikelen