De coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Slob over de mogelijke deal tussen het NPO-bestuur en Jeroen Pauws productiebedrijf TVBV. Dat meldt de NRC zondag.

De vragen komen naar aanleiding van het artikel dat NRC afgelopen vrijdag publiceerde. Daarin werd onder meer gesproken over een nieuwe constructie die NPO-baas Frans Klein zou hebben bedacht om Pauw aan boord te houden.

De presentator zou te veel geld hebben geëist om als talkshowhost binnen de Balkenende-norm te blijven, maar TVBV kon als productiebedrijf voor het nieuwe programma Op1 wel een hoger bedrag krijgen. Pauw ontkent zelf dat er sprake is van zo'n constructie.

De coalitiepartijen willen weten of er regels en wetten worden omzeild. Niet alleen vanwege een mogelijk te hoog salaris voor Pauw, maar ook omdat Klein als omroepdirecteur niet zelf een programma zou moeten kunnen bedenken en uitvoeren.

"Keer op keer kregen we te horen dat die sjoemelconstructies niet bestonden", laat VVD-Kamerlid Zohair El Yassini weten. "Na deze openbaring van NRC moet de beerput in Hilversum eindelijk open. Deze praktijken moeten voor eens en voor altijd gestopt worden."

Shula Rijxman: 'van deal is geen sprake'

Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur van NPO, laat in een reactie aan verschillende media weten dat de suggesties van de NRC niet kloppen. "Er is geen sprake van een 'deal' tussen de NPO en Jeroen Pauws TVBV", schrijft Rijxman. "Ook herkennen wij ons niet in het beeld van vermeende 'sjoemelconstructies'. Al ver vóór het bekendworden van het vertrek van Jeroen Pauw, waren diverse omroepen samen met de NPO bezig om een oplossing te bedenken voor het gat dat Eva Jinek per 1 januari 2020 zou achterlaten."

De voorzitter laat daarnaast weten dat er secuur wordt gekeken of het Beloningskader Presentatoren in de Publieke Omroep wordt nageleefd. "Ook hier kan de raad van bestuur van de NPO bij een omroep alle informatie opvragen die noodzakelijk is voor het uitoefenen van zijn wettelijke taken. De raad van bestuur van de NPO kan echter niet in de boeken van een producent kijken."