De Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft donderdag bij de NPO een formele klacht ingediend over de BNNVARA-documentaire Onze jongens op Java van journalist Coen Verbraak. De federatie stelt dat er in de tweede aflevering van het vierluik een significant lager aantal Nederlandse dodelijke slachtoffers wordt genoemd dan er in werkelijkheid vielen.

Volgens FIN-voorzitter Hans Moll "riekt dit naar politiek activisme". "Wij staan voor onze geschiedenis en onjuiste voorstellingen van zaken zullen wij altijd aankaarten", zegt Moll.

"Ondanks keiharde feiten en cijfers steekt BNNVARA zijn kop in het zand. FIN kan daarom niet anders dan de kwestie nu aan de NPO voorleggen."

Moll verzocht BNNVARA eind november om de cijfers te rectificeren en vroeg ook om de rectificatie van een uitlating over de vervolging van Indische Nederlanders. De omroep liet in een reactie hierop weten dat de genoemde cijfers zijn gebaseerd op officiële schattingen van het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). Daarom ziet BNNVARA geen reden voor rectificatie.

In de formele klacht die de FIN donderdag indient, wordt gesteld dat BNNVARA alleen rept over de overleden Indonesiërs en Nederlandse militairen, maar voorbijgaat aan de Nederlandse burgerdoden.

Klacht ligt nu bij NPO Ombudsman

De NPO laat in een reactie aan NU.nl weten de klacht inderdaad te hebben ontvangen. "In zijn algemeenheid geldt dat klachten over de inhoud van programma's aan de desbetreffende omroep of aan de NPO Ombudsman voorgelegd kunnen worden", aldus de woordvoerder.

"De klacht van de FIN ligt nu bij de Ombudsman", laat BNNVARA desgevraagd aan NU.nl weten. "We wachten de reactie daarop af, en zien dat met vertrouwen tegemoet."

De omroep stelt dat bij zowel BNNVARA als bij documentairemaker Verbraak honderden hartverwarmende reacties zijn binnengekomen van kijkers en van nabestaanden van Indiëveteranen. "Zij zijn juist ontroerd en diep onder de indruk van de documentaireserie, die voor het eerst een vaak verzwegen bladzijde uit onze geschiedenis bespreekbaar heeft gemaakt."

De vierdelige serie Onze jongens op Java, die vanaf eind november wekelijks werd uitgezonden op NPO2, gaat journalist Verbraak in gesprek met veertien Indiëveteranen, die voor het eerst hun verhaal vertellen. Zij maakten deel uit van de 120.000 militairen die na de Tweede Wereldoorlog naar Indonesië zijn gestuurd om de nationalistische opstand neer te slaan.