Er zijn podcasts die een verhaal vertellen waar je compleet in wordt gezogen en die je niet meer loslaten. NU.nl stelt een overzicht samen van een aantal podcasts waarin dit soort verhalen worden verteld.

Bob

Bob is een zesdelige podcast over Elisa, 84 jaar en verliefd... op Bob. Een man van wie haar drie dochters tot dan toe nog nooit hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Vanuit haar kamer in een bejaardentehuis in Antwerpen vertelt Elisa dat Bob haar buurjongen was in 1947. Ze spraken soms af in het voortuintje van een leegstaand huis. Om te praten, geheimen te delen en kusjes te geven. Maar dan raakt Elisa zwanger en wordt ze door haar vader naar een klooster gestuurd om haar uit het zicht van de buren en de handen van Bob te houden. Met een kindje in haar buik ging ze naar binnen en ze kwam met lege handen weer naar buiten. Elisa twijfelt niet aan haar eigen verhaal. Maar haar drie dochters, die tot voor kort de naam Bob nog nooit hadden gehoord, weten niet wat ze moeten geloven. Rakelt hun moeder een groot familiegeheim op, of kan ze feit en fictie niet meer uit elkaar houden?

Beluister de podcast hier

De brand in het landhuis

Simon Heijmans dook voor deze podcast in het mysterie rondom de brand in het landhuis van Ewald Marggraff in december 2003. De excentrieke Brabander werd dood achter zijn voordeur gevonden. Hij bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim vijfhonderd schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld. Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen? In zes afleveringen komt Heijmans steeds dichter bij de waarheid. Een spannende podcast waarin hij verschillende mensen spreekt om zo zijn verhaal kracht bij te zetten en beeldend te maken.

Beluister de podcast hier

Laura H.

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura H., zegt ze, en ze komt uit 'Sweet Lake City'. Ze is ontsnapt, huilt en wil naar huis, terug naar Zoetermeer. Dit opmerkelijke verhaal werd al verteld in het boek van Thomas Rueb en daar is later de podcast aan toegevoegd. Rueb spreekt met familie van H. over het waarom van haar vertrek. Uiteindelijk, tegen alle verwachtingen in, krijgt hij ook H. zelf uitgebreid te spreken.

Beluister de podcast hier

S-Town

Een Engelstalige podcast gemaakt door Brian Reed. Reed begon het verhaal te rapporteren toen hij een e-mail kreeg van John B. McLemore met als titel: John B. McLemore woont in Shittown Alabama. Hij vraagt Reed om de zoon van een rijke familie te onderzoeken, die naar verluidt opschept dat hij is weggekomen met moord. Maar dan wordt iemand anders dood gevonden en leidt de zoektocht naar de waarheid tot een vervelende vete, een jacht op verborgen schatten en het ontrafelen van de mysteries van het leven van McLemore. Een prachtig verhaal dat je meeneemt in de hersenspinsels van McLemore en ervoor zorgt dat je een beetje van dit vreemde personage gaat houden.

Beluister de podcast hier

El Tarangu

Een verhaal waarin de wielerwereld centraal staat, maar die zeker ook interessant kan zijn voor mensen die geen fans zijn van wielrennen. Over vertrouwen, oude vriendschappen en mysteries. Hier en daar komt een fiets voor in de podcast, maar die voert zeker niet de boventoon.

Beluister de podcast hier

Tante Jos

Een stukje geschiedenis over verzetsheld Jos Gemmeke. Gemmeke was de oudtante van Mijke van Wijk. Laatstgenoemde groeide op met wilde verhalen over haar tante. Kort voor haar dood ontmoeten zij elkaar. Van Wijk wil alles weten over haar oorlogsverleden, over haar dropping in maart 1945 en de geheime opdracht die zij kreeg van de Engelsen. Maar het geheugen van Gemmeke laat haar behoorlijk in de steek. Na de dood van Gemmeke gaat Van Wijk op zoek naar de dossiers en rapporten die de Britten over haar hebben bijgehouden. En wat blijkt: een aantal verhalen die tante Gemmeke altijd vertelde, zitten toch iets anders in elkaar…

Beluister de podcast hier