Femke Halsema wil haar collega-burgemeesters ervan overtuigen om een fonds voor lokale en regionale journalistiek op te zetten, dat meldt Villamedia.

Halsema besprak haar voorstel tijdens een bijeenkomst van het Genootschap van Hoofdredacteuren dinsdagmiddag. Volgens Halsema is er een vacuüm ontstaan bij het controleren van de lokale democratie, het fonds moet journalisten de mogelijkheid geven om dit terug te draaien.

Volgens de burgemeester van Amsterdam moet haar plan landelijk worden uitgevoerd, met zo min mogelijk inmenging van de gemeenten zodat de journalistiek onpartijdig bedreven kan worden.

Hoofdredacteuren niet overtuigd van Halsema's plan

De aanwezige hoofdredacteuren reageerden volgens Villamedia zeer gematigd op het plan van Halsema. Volgens enkele van hen zou ze er goed aan doen om meer wob-verzoeken (wet openbaarheid van bestuur) in te willigen en minder voorlichters in te zetten. Halsema zei dat er meer ambtenaren zullen worden ingezet om aan de wob-verzoeken te voldoen.

Regionale journalistiek staat al jaren onder druk. Voormalig staatssecretaris van OCW Sander Dekker bezuinigde 17 miljoen euro op regionale omroepen. Journalisten, maar ook ambtenaren en politici, vrezen dat de gemeentepolitiek hierdoor niet meer goed gecontroleerd kan worden.

Minister Slob wil de komende tijd echter 15 miljoen euro investeren in de samenwerking tussen lokale en regionale publieke omroepen.