FOX Sports houdt analist Marco van Basten een week van de zender na diens ongepaste 'Sieg Heil'-opmerking van afgelopen zaterdag. Zijn vergoeding voor de uitzendingen van deze week wordt gedoneerd aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), zo meldt de zender maandag.

De drievoudig Wereldvoetballer van het Jaar zei tijdens het liveprogramma De Eretribune op FOX Sports de woorden "Sieg Heil" op het moment dat verslaggever Hans Kraay jr. de trainer van Heracles Almelo, Frank Wormuth, in het Duits interviewde.

FOX Sports laat maandag in een verklaring opnieuw weten afstand te nemen van de opmerking van Van Basten. De zender noemt het dom en ongepast en heeft daarom besloten om een week geen beroep te doen op de oud-voetballer.

Van Basten mist daardoor de Europa League-uitzending van FOX Sports op donderdag en de Eredivisie-uitzendingen van komend weekend. Op 7 december keert hij terug in het programma De Eretribune.

Marco van Basten keert op 7 december terug bij FOX Sports. (Foto: Pro Shots)

Van Basten bood direct excuses aan

Van Basten, een van de analisten bij de sportzender, was niet in beeld toen hij de groet uit de periode van nazi-Duitsland zei. Wel was het op televisie duidelijk hoorbaar.

Later in het liveprogramma kwam Jan Joost van Gangelen, een van de presentatoren van De Eretribune, terug op de opmerking van Van Basten, die beaamde dat het een "ongepaste grap" was.

"Het was niet mijn bedoeling om mensen daarmee te shockeren, dus excuses hiervoor", aldus Van Basten, die een grapje wilde maken over het slechte Duits van Kraay jr. "Het was meer om het Duits van Hans uit te leggen."

Van Basten belde vanwege zijn opmerking ook nog met Heracles Almelo-trainer Wormuth om excuses te maken.

Clubs maakten statement tegen racisme

Van Basten maakte zijn opmerking juist in het weekend dat de Nederlandse profclubs een statement maakten tegen racisme, nadat vorige week Ahmad Mendes Moreira van Excelsior racistisch werd bejegend door FC Den Bosch-supporters.

In de nasleep van de Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd Den Bosch-Excelsior speelde het vermoeden dat een FC Den Bosch-supporter een Hitlergroet zou hebben gebracht.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) bleek dat dit niet het geval was.