Taylor Swift maakt vrijdag via sociale media bekend dat er een documentaire over haar leven in de maak is, maar zegt tegelijkertijd dat de Netflix-productie op losse schroeven is komen te staan. De zangeres is het er niet mee eens dat er uitsluitend nieuwe muziek wordt gebruikt.

Aanleiding voor Swifts protestbrief is haar aangekondigde optreden tijdens de American Music Awards (AMA). De 29-jarige zangeres wordt daar op 24 november geëerd als beste artiest van het decennium en wilde daarom een medley van haar bekendste nummers spelen, maar dat is volgens Scott Borchetta en Scooter Braun van Swifts voormalige label Big Machine Label Group niet toegestaan.

Optreden met oude liedjes op televisie zou een vorm van het opnieuw opnemen van haar muziek zijn. Volgens Swifts contract is dat pas vanaf 2020 toegestaan. Borchetta en Braun zouden tevens het gebruik van oudere muziek voor de Netflix-documentaire hebben geweigerd.

Eerder dit jaar nam Braun het muzieklabel Big Machine Label Group over, waar de eerste zes albums van Swift zijn ondergebracht. De zangeres liet eerder al haar ongenoegen daarover blijken. Zo zou ze serieuze plannen hebben om nieuwe versies van haar oude nummers te maken.

Swift schrijft nu dat ze alleen toestemming om haar oudere muziek te gebruiken zou krijgen als ze aan twee eisen voldoet. "Als ik volgend jaar geen nieuwe opnames maak van mijn nummers (wat ik wettelijk gezien mag en waar ik ook naar uitkijk), en als ik zou stoppen met praten over Borchetta en Braun."

Big Machine Label Group ontkent aantijgingen Swift

Big Machine Label Group komt in een verklaring met een heel ander verhaal en zegt dat Swift "onjuiste informatie" naar buiten heeft gebracht. "Op geen enkel moment hebben wij gezegd dat Taylor niet mag optreden tijdens de AMA's of dat wij haar Netflix-special zouden tegenhouden."

Ook richten ze het woord rechtstreeks tot Swift: "Taylor, het verhaal dat jij vertelt, klopt niet. Het enige waar wij om vragen, is een eerlijk en open gesprek. Als dat plaatsvindt, zul je zien dat er niets anders dan respect en steun voor je is. Tot nu toe heb je al onze uitnodigingen afgeslagen. Geruchten laaien op als er geen echte communicatie plaatsvindt, dus laten we dat proberen te voorkomen."

Swift reageert op claims Big Machine Label Group

Hierop reageert Swift op haar beurt weer ontkennend. Haar woordvoerder heeft een e-mail laten zien aan diverse media, waaruit zou blijken dat Big Machine Label Group geen toestemming wil verlenen om de oude opnames te gebruiken voor de Netflix-documentaire. Ook zou Swift de betreffende nummers niet hebben mogen spelen tijdens een groot evenement in China, dat afgelopen week plaatsvond.