874.000 mensen hebben maandagavond gezien hoe het Sinterklaasjournaal een nieuw pad is ingeslagen: de NTR heeft besloten geen zwarte pieten meer te tonen in de uitzendingen en kiest voor roetveegpieten.

Het aantal kijkers is flink lager dan een jaar geleden; in 2018 keken er nog 1,2 miljoen mensen naar de eerste aflevering. Het jaar daarvoor keken er 998.000 mensen naar de start van het programma.

Cabaretier Youp van 't Hek was in de eerste aflevering te zien als een boze actievoerder met de naam Piet Zwart, aanvoerder van de gelijknamige actiegroep Piet Zwart. De actiegroep blijkt niets te hebben met het uiterlijk van Zwarte Piet: ze protesteren tegen het te vroeg verschijnen van pepernoten in de winkel. "Ik ben Piet Zwart", zei het personage van Van 't Hek. "Is daar soms iets mis mee?"

Zoals ieder jaar spelen er verschillende bekende Nederlanders mee in het Sinterklaasjournaal, dat sinds 2001 wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Dit jaar speelt onder anderen John van den Heuvel mee als politieagent.

Stichting Nationale Sinterklaas zendt sinds maandag een alternatief sinterklaasjournaal uit: De Staff van Sinterklaas, waar wel volledig zwart geschminkte pieten in meespelen. De online uitzending is nu zo'n zevenduizend keer bekeken.