Oud-presentator Kees Driehuis is dinsdag op 67-jarige leeftijd overleden, bevestigt BNNVARA woensdag in gesprek met NU.nl. De presentator was tot 2018 het vaste gezicht van Per Seconde Wijzer, de spelshow die hij bijna dertig jaar presenteerde.

Kort na de beëindiging van zijn werkzaamheden bij VARA en BNNVARA, waar Driehuis in totaal 45 jaar werkte, werd hij ongeneeslijk ziek.

"45 jaar lang VARA, een vreedzame barricadejournalist, soms tegen beter weten in", zegt de omroep over de presentator. "Een man met betrokkenheid, scherpte, ernst, en terloopse humor. Een teamplayer met leidinggevende kwaliteiten. Mild ironisch. Noemde zichzelf eerder handig en slim dan wijs."

Het 67-jarige televisie-icoon ging vorig jaar maart met pensioen en Erik Dijkstra verving hem als presentator. Driehuis nam in de laatste uitzending afscheid met de woorden: "Niets is blijvend."

In 2017 nam de presentator na een dienstverband van meer dan veertig jaar al afscheid als vaste medewerker van BNNVARA. Naast Per Seconde Wijzer presenteerde hij ook NOVA en Buitenhof.

Ook was hij initiatiefnemer en eindredacteur van Zembla. Verder is hij onder meer redacteur geweest voor shows van Sonja Barend en was hij de stem van het Sinterklaasjournaal.

Driehuis was getrouwd met de journaliste Hendrina Praamsma. Zij was redactrice van Sonja op... , Nova en Andere Tijden.

Kees Driehuis overleden: hart voor journalistiek en quizmaster
149
Kees Driehuis overleden: hart voor journalistiek en quizmaster

'Driehuis stak zijn nek uit'

"In de journalistieke VARA-programma's koos hij voor maatschappelijk en politiek relevante onderwerpen, waarin een positie werd ingenomen", zegt BNNVARA over de carrière van Driehuis. "Waardevrije journalistiek bestond voor hem niet. Hij stak zijn nek uit en sprak zich uit, politiek correct of niet."

"Kees probeerde mensen een podium te geven die vroegen om een eerlijker verdeling van macht en inkomen, om goed onderwijs, behoorlijke huisvesting, een veilige en gezonde leefomgeving, voor wie je ook bent of waar je ook vandaan komt."

'Deugde tot in het diepste van zijn vezels'

Meerdere collega's uit de mediawereld hebben inmiddels hun condoleances gedeeld. "Ik hoor net dat voormalig VARA-collega Kees Driehuis overleed. Hij deugde tot in het diepste van zijn vezels", schrijft Henk Westbroek.

"Als oud-presentator en hoofdredactielid is hij verankerd in de historie van NOVA, de voorloper van Nieuwsuur", zegt Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje. "We gedenken een scherp, principieel en humorvol journalist, tot het laatst verbonden met het nieuws. En we vergeten hem nooit."