Frits Spits is door een uit veertien radiokenners bestaande vakjury verkozen tot de belangrijkste radiomaker van de vorige eeuw. De top veertig is door de VARAgids opgesteld ter gelegenheid van honderd jaar radio in Nederland.

De nummer één werd maandag bekendgemaakt in het programma NOS Met het Oog Op Morgen op NPO Radio 1. De jury noemt Spits "een van de allerbeste sfeermakers en verhalenvertellers op de radio".

Spits reageerde verrast op zijn winst: "Ik zou mezelf nooit op één zetten - en dat is geen valse bescheidenheid. Ik zou eerder denken aan Willem van Kooten, Edwin Evers of Felix Meurders. Zij hebben mij enorm geïnspireerd."

Spits, die eigenlijk Frits Ritmeester heet, ontving al verschillende prijzen voor zijn werk als radiomaker. Hij presenteerde onder meer bekende programma's als De Avondspits (1978-1995) en Tijd voor Twee (1995-2013). Sinds 2014 maakt hij iedere zaterdag op NPO Radio 1 De Taalstaat, waarin hij taalkwesties bespreekt en schrijvers en dichters interviewt.

Spits bracht onlangs een boek met cd uit: Alles lijkt zoals het was. Daarin kijkt hij aan de hand van Nederlandstalige liedjes terug op een jaar van rouw na het overlijden van zijn vrouw Greetje in mei 2018.

Evers eindigde op de tweede plaats. Van Kooten, alias Joost den Draaijer, werd derde. Meurders belandde op de vierde plaats, voor de eerste vrouw: Tineke de Nooij. In totaal staan er zes vrouwen in de lijst.