De rechtbank heeft vrijdag de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas beëindigd. De rechtbank oordeelde dat de journalist zich met recht heeft beroepen op zijn verschoningsrecht.

Bas werd donderdag door de rechter-commissaris in gijzeling genomen omdat hij als getuige weigerde antwoorden te geven in een strafzaak die draait om de vergismoord op Rob Zweekhorst in 2014.

Bas beriep zich op zijn verschoningsrecht als journalist omdat anders zijn bron en hijzelf gevaar zouden lopen.

Het Openbaar Ministerie zei vrijdag de visie van de rechter-commissaris te delen dat Bas in dit geval geen aanspraak kon maken op het verschoningsrecht omdat zijn bron bij naam en toenaam bekend is en het gesprek is afgeluisterd. Het OM bepleitte echter wel zijn vrijspraak.

Verschoningsrecht niet absoluut

De rechtbank oordeelde dat het verschoningsrecht inderdaad niet absoluut is, maar dat deze wel "ruim moet worden uitgelegd". De vragen die in dit geval aan Bas gesteld zouden worden, vallen onder dat verschoningsrecht.

Bas hoeft daarom "geen uitleg te geven over de uitlatingen die hij heeft gedaan in gesprek met zijn bron", aldus het oordeel.

Ook advocaat verdachte voor vrijlating

Ook Ed Manders, de advocaat van René F. die verdacht wordt van het opdracht geven voor de moord op het eigenlijke doelwit Dennis van den Berg, was voor de vrijlating van Bas.

F. zit overigens niet vast omdat de rechter oordeelde dat de belastende getuigenverklaringen tegen de man eerst op betrouwbaarheid getoetst moesten worden. F. mocht dit in vrijheid afwachten en daarom werd zijn voorlopige hechtenis geschorst.

F. ontkent stellig ook maar iets te maken te hebben met de moord op Zweekhorst.