Televisiemaker en journalist Cornald Maas werkt aan een documentaire over de Nederlandse overwinning op het Eurovisie Songfestival, meldt Het Parool vrijdag.

Maas, die al sinds 1993 bij het Songfestival betrokken is, wil in zijn documentaire laten zien hoe Nederland na 44 jaar eindelijk weer eens zegevierde met Duncan Laurence.

"Ik schets de donkere dagen waarin we begin deze eeuw belandden, maar ook de omslag die in 2013 werd ingezet door Anouk", aldus de 57-jarige televisiemaker.

Volgens Maas is er de laatste jaren veel veranderd: "Acht jaar op rij haalde Nederland de eindstrijd niet. Naar die finales keken vervolgens minder mensen dan naar Eigen Huis & Tuin. Maar alles is nu omgedraaid. We zijn in zekere zin zelfs een gidsland geworden."

Maas presenteert Songfestival zelf niet

Voor de documentaire, die als werktitel De weg naar de winst heeft gekregen, spreekt Maas met Songfestival-deelnemers als Ilse DeLange, Ruth Jacott en Duncan Laurence. Maas liet eerder weten dat hij ook wel zin had om het aankomende Songfestival te presenteren, maar dat gaat niet door.

Wel is hij als creatief adviseur betrokken bij het Songfestival en verzorgt hij naar verwachting ook weer het commentaar bij de halve finales en de finale.

De documentaire zal op NPO1 worden uitgezonden door de omroep AVROTROS. Dat gebeurt waarschijnlijk op woensdagavond 13 mei 2020, de dag na de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam.