Sjors Fröhlich heeft ter voorbereiding op zijn burgemeesterschap stage gelopen bij verschillende burgemeesters. Onder anderen burgemeester Peter Rehwinkel van Zaltbommel en burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn gaven de oud-hoofdredacteur van BNR een kijkje in de keuken, vertelde hij donderdag in de uitzending van de talkshow Pauw.

"Ik vond het interessant om te kijken of het vak van burgemeester voor mij geschikt was", aldus Fröhlich. "Je leert hoe ongelooflijk divers dat beroep is. Binnen een tijdsbestek van een paar uur kom je op bezoek bij mensen die hun vijftigjarig huwelijk vieren en die heel blij zijn om je te zien. Een paar uur later kun je te maken krijgen met een ernstig ongeluk en 's avonds heb je weer de gemeenteraadsvergadering."

De partijloze Fröhlich heeft geen politieke ervaring, maar deed wel ervaring op met crisisbeheersing toen hij oefenscenario's bedacht voor bestuurders. "Natuurlijk is dat anders dan de werkelijkheid, maar van oefenen leer je heel veel", zegt de 52-jarige voormalige radiomaker over dat deel van zijn taakomschrijving.

Woensdag maakte BNR bekend dat Fröhlich per direct zijn werkzaamheden als hoofdredacteur neerlegde, omdat hij was voorgedragen als burgemeester van de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden (een fusie van Leerdam, Vianen en Zederik).

De datum waarop Fröhlich als burgemeester begint, is nog niet bekend. "Ik heb nu nog gewoon een baan met een opzegtermijn. Ik moet daar met mijn huidige baas nog even goed over spreken. Ik denk dat ze inmiddels wel weten dat ik wegga. Het zal zeker nog dit jaar zijn."