Utopia stopt eind dit jaar na 1.554 afleveringen. De huidige vijftien deelnemers aan het SBS-programma hebben dat nieuws dinsdagochtend te horen gekregen.

Aan het eind van dit jaar verlaat een van hen als grote winnaar het Utopia-terrein bij Laren.

Het programma ging op 31 december 2013 van start. Het was in eerste instantie de bedoeling dat het maar een jaar zou duren, maar omdat het zo goed werd bekeken werd het meerdere keren verlengd. Gemiddeld kijken dit jaar 417.000 mensen per aflevering.

Vorig jaar kwam er een nieuwe versie van Utopia omdat het niet langer mogelijk was het terrein te huren waar het programma begon. Op een nabijgelegen stuk grond startte halverwege het jaar Utopia 2 met nieuwe bewoners.

Utopia maakt nu plaats voor "andere mooie en verrassende programma's" omdat SBS6 een nieuwe fase ingaat, aldus Talpa. Later wordt bekendgemaakt welk programma het tijdslot van Utopia overneemt.

Momenteel is het realityprogramma, waarin een groep bewoners een nieuwe samenleving creëert, dagelijks te zien van 19.30 tot 20.30 uur bij SBS6. Vanaf 26 augustus wordt het uitgezonden van 18.00 tot 19.00 uur.