YouTuber Jessie Maya heeft de eerste Pride Award in ontvangst mogen nemen voor haar bijdrage aan de emancipatie van de lhbti-gemeenschap. De prijzen werden dit jaar voor het eerst uitgereikt door AVROTROS.

De Pride Awards worden uitgereikt aan bekende en niet-bekende mensen die iets hebben betekend voor de lhbti-gemeenschap. Naast vlogger Jessie Maya ontving COC-voorlichter Krystztof Dobrowolski-Onclin een prijs. De door Bas Kosters ontworpen awards werden uitgereikt door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven.

Jessie Maya ontving in de categorie bekendheid de meeste stemmen en liet daarmee fotograaf Erwin Olaf, presentatrice Margriet van der Linden, voetbalster Merel van Dongen en actrice Romana Vrede achter zich. De YouTuber maakt filmpjes over haar leven als transvrouw en maakte daarmee de transitie die ze onderging bespreekbaar.

Dobrowolski-Onclin werd uit ruim 350 inzendingen van het publiek als onbekende lhbti-held gekozen door de Pride Awards-jury, bestaande uit presentator Cornald Maas, COC-voorzitter Astrid Oosenbrug en Amsterdam Pride-voorzitter Frits Huffnagel. De voorlichter werkt al twintig jaar als vrijwilliger voor het COC, waarvoor hij voorlichtingen bij scholen in Amsterdam coördineert.

De Pride Awards werden dit jaar voor het eerst uitgereikt door AVROTROS.