James Cameron gaat een serie voor National Geographic maken. De regisseur, bekend van onder meer Titanic en Avatar, zal voor de natuurzender Mission OceanX maken, een documentaire over de eerste reis van het exploratieschip Alucia2 van onderzoeksorganisatie OceanX.

Het schip zal naar verwachting halverwege 2020 in de Indische Oceaan aan zijn reis beginnen, met diverse zeebiologen en andere experts aan boord. In verband met de opnames van de nieuwe Avatar-films zal Cameron zelf slechts af en toe meevaren met het schip.

In tegenstelling tot veel bestaande onderwaterdocumentaires wil Cameron de serie vertellen vanuit het perspectief van een van de opvarenden. "Er zullen tegenslagen en psychologische uitdagingen zijn. De bemanning zal met teleurstellingen moeten omgaan, de onderzoekers ook", vertelt Cameron aan Variety.

"Maar er zullen net zo veel ontdekkingsmomenten zijn. Ik wil het publiek meenemen op deze enerverende reis."

Voor deze perspectiefkeuze heeft Cameron zich laten inspireren door ontdekkingsreiziger en onderzoeker Jacques Cousteau, die veel documentaireseries over zijn reizen maakte. "Hij ging me voor", zegt Cameron. "Ik doe niets nieuws. Maar het is wel een manier van documentaire maken die vergeten is."